Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Νέος κολοσσός στους αιθέρες


Να ενώσουν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας το μεγαλύτερο αερομεταφορέα στον κόσμο βάσει επιβατικής κίνησης, αποφάσισαν οι αμερικανικές United Airlines και Continental, σε μία συμφωνία αξίας 3,17 δισ. δολαρίων.
Βάσει της συμφωνίας, την οποία ενέκριναν χθες τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών, οι μέτοχοι της Continental θα λάβουν για κάθε κοινή μετοχή τους 1,05 κοινές μετοχές της United.
Ο νέος κολοσσός, που θα προκύψει από τη συγχώνευση, θα ελέγχεται σε ποσοστό 55% από τους μετόχους της United Airlines και 45% από τους μετόχους της Continental, ενώ θα απασχολεί περίπου 90.000 εργαζομένους, καθώς δεν προβλέπεται να γίνουν σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας. Όπως γνωστοποιήθηκε θα έχει την έδρα του στο Σικάγο, θα φέρει το όνομα United Airlines, αν και στα αεροσκάφη θα διατηρηθούν τα χρώματα της Continental, ενώ υπολογίζεται τα ετήσια έσοδά του θα υπερβαίνουν τα 29 δισ. δολάρια.
Οι δύο εταιρείες εκτιμούν ότι έως το 2013 θα εξοικονομήσουν ετήσιους πόρους και επιπλέον έσοδα της τάξης του 1 δισ. έως 1,2 δισ. δολαρίων.
Η συγχώνευση θα πρέπει να εγκριθεί και από τις ρυθμιστικές αρχές, με τις διοικήσεις των δύο αερομεταφορέων να εκτιμούν πάντως ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα σε αυτό το μέτωπο και έτσι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2010.
Ο νέος αερομεταφορέας θα είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο βάσει επιβατικής κίνησης. Συγκεκριμένα θα καλύπτει το 7% της παγκόσμιας δυναμικότητας μεταφοράς επιβατών, ξεπερνώντας έτσι την Delta, που σήμερα κρατάει τα ηνία με μερίδιο 6%. Με στόλο άνω των 700 αεροσκαφών θα πραγματοποιεί πτήσεις σε 370 προορισμούς σε 59 χώρες. Στην αμερικανική αγορά το μερίδιό του θα ανέρχεται σε 21%.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Continental Τζεφ Σμίσεκ θα είναι διευθύνων σύμβουλος της νέας εταιρείας, ενώ ο επικεφαλής της United, Γκλεν Τίλτον, θα αναλάβει τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου.
Ο τελευταίος υπογράμμισε ότι η συγχώνευση είναι η «κατάλληλη συμφωνία, στην κατάλληλη στιγμή» και έχει μόνο οφέλη να προσφέρει για τους μετόχους και τους εργαζομένους των δύο εταιρειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...