Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Απογοητευτικά τα πρώτα μηνύματα για την πορεία της τουριστικής κίνησης

Αρνητικό μήνυμα εκπέμπει ο εγχώριος τουρισμός για το τριήμερο του Αγίου πνεύματος, το πρώτο ουσιαστικό τεστ για τη φετινή τουριστική περίοδο. Μιλώντας με ξενοδόχους... μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, τόνισαν ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά το μέτωπο του εγχώριου τουρισμού είναι απογοητευτική και δύσκολα όπως πιστεύουν θα αλλάξουν τα δεδομένα για φέτος.

Σταχυολογώντας μεταξύ των στοιχείων που αφορούν εγχώριους προορισμούς κοντινών αποδράσεων, η Πελοπόννησος καταγράφει ήδη μείωση κρατήσεων πάνω απο 50% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Μαγνησία, ένας καθαρά παραδοσιακός προορισμός για αποδράσεις τριημέρου.

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα και για τη Μύκονο για το τριήμερο, χωρίς ωστόσο να δίδονται ακριβή ποσοστά της μείωσης των κρατήσεων.

Εάν στα παραπάνω δεδομένα προστεθούν και οι απώλειες από τις προσφερόμενες τιμές των ξενοδοχείων για τα δωμάτια (εκκινούν και απο 20 ευρώ σε πολλές περιπτώσεις), τότε η κατάσταση μόνο ως αποκαρδιωτική περιγράφεται για τους επιχειρηματίες του κλάδου, που το μόνο που τους ενδιαφέρει πλέον είναι να σώσουν την επιχείρηση τους, όπως σημειώνουν.

Για την διάσωση της παρούσας κατάστασης η ΠΟΞ, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Γιάννης Ρέτσος ετοιμάζει σχέδιο τόνωσης του εγχώριου τουρισμού, με διάθεση δωματίων των μελών της Ομοσπονδίας σε πολύ χαμηλές τιμές.

Σε ό,τι αφορά τέλος, τα τελευταία στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής (ΕΞΑ-Α) για το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2012 η Αθήνα έχει τις μεγαλύτερες απώλειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την πτώση σε πληρότητες να αγγίζει το 13% (46,9%), τη μέση τιμή δωματίου να μειώνεται κατά 5,7% (87,84 ευρώ) και τη μείωση στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο, να φθάνει το 18,7% (41,22 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...