Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Τουρισμός: Απομακρύνθηκε ο φόβος, επιστρέφουν οι τουρίστες

Της Έφης Καραγεώργου/capital.gr

Ρεκόρ κρατήσεων για την Ελλάδα σημειώθηκε την 18η Ιουνίου. Μόλις απομακρύνθηκε ο φόβος της πολιτικής αστάθειας οι τουρίστες επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Expedia, καταγράφεται αύξηση των κρατήσεων κατά 27% το διάστημα 18-24 Ιουνίου 2012 σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Ανάλογη είναι η εικόνα και των κρατήσεων που πραγματοποιούνται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Trivago (αύξηση ως 77%).

Το στοιχείο αυτό περιλαμβάνεται σε μελέτη του ΙΤΕΠ (Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων) που παρουσιάστηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας και δείχνει ότι μόλις απομακρύνθηκε ο κίνδυνος αρνητικών εξελίξεων στο πολιτικό και οικονομικό επίπεδο έσπευσαν οι τουρίστες να οριστικοποιήσουν τα ταξίδια τους στην Ελλάδα.

Μάλιστα είναι ενδεικτικό ότι κατά την προεκλογική περίοδο -στοιχεία από την Expedia- οι αναζητήσεις για Ελλάδα παρουσίαζαν σημαντική άνοδο σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2011. Απεναντίας οι κρατήσεις κινούνταν ελαφρώς καθοδικά.

Τη μεγαλύτερη αύξηση στις κρατήσεις, μετά τις εκλογές, εμφανίζουν οι δημοφιλείς προορισμοί και συγκεκριμένα η Κέρκυρα +82%, η Σαντορίνη στο +74%, τα Χανιά +76% η Μύκονος +27%. Μόνο η Αθήνα εξακολουθεί να κινείται σε αρνητικό έδαφος με -2%. Οι περισσότερες κρατήσεις προήλθαν από ΗΠΑ, Ιταλία και Αγγλία ενώ η Γερμανική αγορά παρουσίασε πτώση 2%.

Όμως την ίδια ώρα ο εσωτερικός τουρισμός έχει καταρρεύσει. Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται και από τη μεγάλη πτώση των επιβατών σε πτήσεις εσωτερικού και στα δρομολόγια των πλοίων.

Οι παραθεριστικοί προορισμοί της χώρας πλήττονται από τη σημαντικότατη συρρίκνωση των μεγεθών του εσωτερικού τουρισμού. Οι χειμερινοί προορισμοί της ηπειρωτικής χώρας που βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε Έλληνες πελάτες, κατέγραψαν μειώσεις της τάξης του 25-30% κατά τη φετινή σεζόν. Τόσο το Πάσχα όσο και του Αγίου Πνεύματος πραγματοποιήθηκε μια από τις μικρότερες εξόδους ελλήνων εκδρομέων κατά την τελευταία δεκαετία. Νησιωτικοί προορισμοί των Κυκλάδων, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας, της Χαλκιδικής και της Πιερίας που στηρίζονται σε Έλληνες εκδρομείς του Σαββατοκύριακου και των εορταστικών τριημέρων φαίνεται να έχουν πληγεί σημαντικά.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΤΕΠ ο Απρίλιος και ο Μάιος ήταν χειρότεροι σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, δεδομένου ότι η μείωση των διανυκτερεύσεων εκτιμάται μεσοσταθμικά σε 35%. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου -50% και την Πελοπόννησο -40%. Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτούς τους μήνες τα περισσότερα resort ξενοδοχεία των περιοχών αυτών παραμένουν κλειστά. Η μικρότερη μείωση καταγράφεται στα ξενοδοχεία της Κρήτης (-10%).

Άσχημα είναι τα πράγματα για τα ξενοδοχεία που στηρίζονται αποκλειστικά στην εσωτερική αγορά και τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, για τα οποία δε βρέθηκε φέτος φόρμουλα να χρηματοδοτηθούν.

Σε ότι αφορά τώρα τις τιμές, στη μελέτη του ΙΤΕΠ αναφέρεται ότι από τις εκτιμήσεις των προέδρων των ξενοδοχειακών ενώσεων προκύπτει ότι αυτή τη στιγμή τα 4άστερα και 5άστερα ξενοδοχεία της χώρας προσφέρουν κατά μέσο όρο χαμηλότερες τιμές κατά 15% ενώ οι μειώσεις στα ξενοδοχεία των χαμηλότερων κατηγοριών φτάνουν στο 23%.

Οι μικρότερες μειώσεις τιμών καταγράφονται στην Κρήτη και τα Ιόνια νησιά, ενώ οι μεγαλύτερες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, την Αττική και τη Στερεά Ελλάδα.

Σε επίπεδο προκρατήσεων τα στοιχεία του ΙΤΕΠ δείχνουν ότι:

Μέχρι το τέλος Μαΐου οι προκρατήσεις δωματίων για την καλοκαιρινή περίοδο (Ιούνιος – Σεπτέμβριος) εμφανίζονται μειωμένες κατά 32,5%. Γεγονός που αποδίδεται στο χαμηλό αριθμό Ελλήνων που έχουν προγραμματίσει θερινές διακοπές αυτή τη στιγμή. Επίσης, οι αλλοδαποί τουρίστες εκτιμούσαν πως αν η Ελλάδα τελικώς αναγκαζόταν να εγκαταλείψει το ευρώ, θα υπήρχε μεγάλη αναστάτωση και καλό θα ήταν να την αποφύγουν. Και μετατράπηκαν σε πελάτες της τελευταίας στιγμής. Οι μεγαλύτερες μειώσεις σε προκρατήσεις καταγράφονται στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, την Αττική και τις Κυκλάδες. Σε αυτές τις περιοχές τα νούμερα είναι πολύ απογοητευτικά καθώς κυμαίνονται μεσοσταθμικά γύρω στο 40%. Στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία οι μειώσεις κυμαίνονται γύρω στο 25% στην Κρήτη στο 20% και στα Δωδεκάνησα στο 15%.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...