Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Χαλκιδική: Κατρακυλούν κρατήσεις και τιμές

Μειώσεις τιμών, που φθάνουν ως και το 30% σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά και παροχή πλήθους υπηρεσιών, χρησιμοποιούν ως δέλεαρ οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων του νομού Χαλκιδικής για να προσελκύσουν τουρίστες, καθώς η μέχρι στιγμής κατάσταση, όπως λένε, «είναι δραματική». Μάλιστα, επιστρατεύουν ως και τα προσωπικά τους καρνέ για να έρθουν σ’ επαφή με τακτικούς πελάτες, σε μία προσπάθεια να πάρουν την τύχη στα χέρια τους, εν μέσω κρίσης.
Ωστόσο, όπως λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χαλκιδικής Δημήτρης Χαβδαλής, «ούτε κι αυτό φαίνεται να είναι αρκετό ώστε να πειστούν οι Έλληνες εκδρομείς να ταξιδέψουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση τακτικού πελάτη από την Αθήνα, ο οποίος είπε πως με τα 350 ευρώ που θα χρειαστεί να δαπανήσει για τη μετακίνησή του από την Αθήνα προς τη Χαλκιδική και αντίστροφα, μπορεί να μείνει σ’ ένα αξιοπρεπές ξενοδοχείο, σε κάποια τοποθεσία, κοντά στην πρωτεύουσα.
Μειωμένη πληρότητα και κρατήσεις σε ενοικιαζόμενα και ξενοδοχεία. Η κατάσταση στη Χαλκιδική είναι δραματική, τονίζει ο κ. Χαβδαλής, εξηγώντας πως η πληρότητα αυτή την περίοδο διαμορφώνεται μόλις στο 10%, ενώ για τους επόμενους δύο μήνες οι κρατήσεις καταγράφονται μειωμένες σε ποσοστό άνω του 70%. Κι όλα αυτά, ενώ οι τιμές των δωματίων έχουν πέσει ως και 30% (20-25 ευρώ για τον Ιούνιο και 40-50 ευρώ για τον Αύγουστο).
Οι φορείς του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα αποδίδουν τη σημαντικά πεσμένη τουριστική κίνηση, αφενός μεν στην πολιτική ρευστότητα που επέφερε η διενέργεια επαναληπτικών εθνικών εκλογών, αφετέρου δε στο φόβο των Ελλήνων πολιτών για το τι τους επιφυλάσσει η φορολογική τους δήλωση εξαιτίας των αλλαγών στον τρόπο φορολόγησης, αλλά και στις φήμες για νέα μέτρα λιτότητας από το Σεπτέμβριο. Πλέον, όπως λένε οι φορείς του τουρισμού, οι ακυρώσεις από ξένους εκδρομείς είναι καθημερινό φαινόμενο και όλα δείχνουν πως η φετινή «μάχη» στο πεδίο του τουρισμού θα είναι άνιση.
Αρνητικά φαίνεται πως έχει επιδράσει και η κατάργηση των εισιτηρίων κοινωνικού τουρισμού, που στη Χαλκιδική μόνο απέφεραν ετησίως 12 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Χαβδαλή, κάθε χρόνο ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας έδινε σε επιταγές 6 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων και όσοι πολίτες τελικά έπαιρναν τα δελτία κοινωνικού τουρισμού, άφηναν άλλα 6 εκατ. ευρώ στην περιοχή, τα οποία αφορούσαν τη συμμετοχή τους στην τιμή του δωματίου
και στον τζίρο στην αγορά, τη σίτιση κ.τλ. Προβληματισμένος για τα αποθαρρυντικά, μέχρι στιγμής, μηνύματα από τη φετινή τουριστική σεζόν εμφανίζεται και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, επικεφαλής του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ
του νομού.
Δηλώνει, ωστόσο, έτοιμος να «παλέψει», μαζί με τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς της περιοχής, προκειμένου ν’ αντιστραφεί η διαφαινόμενη αρνητική πορεία και «να ισοσκελιστεί η ‘χασούρα’, στο επόμενο διάστημα».
Όπως ανέφερε ο κ. Τάσιος, το Μάιο καταγράφηκε στην περιοχή πτώση 15%, με την πληρότητα να έχει συρρικνωθεί στο 35%, από 50% το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Για τον τρέχοντα μήνα, όπως εξήγησε, στα δωμάτια έως και 80 κλίνες, η πληρότητα δεν υπερβαίνει το 50%, από 70% το αντίστοιχο περσινό διάστημα και σε όσα διαθέτουν πάνω από 80 κλίνες βρίσκεται στο 70% (από 90%). Βαλκάνιοι, Ρώσοι και Ουκρανοί για να σωθεί η «παρτίδα» στη ΧαλκιδικήΒαλκάνιοι, Ρώσοι και Ουκρανοί φαίνεται πως θα είναι οι βασικοί επισκέπτες στην περιοχή, όπως ανέφερε ο κ. Τάσιος, ο οποίος και προτρέπει τους Έλληνες εκδρομείς να ξεφύγουν έστω και για ένα διήμερο ή να δοκιμάσουν να κάνουν διακοπές σε κάποιο από τα πολυάριθμα κάμπινγκ της Χαλκιδικής.
Αναφορικά με τις τιμές των δωματίων, ο κ. Τάσιος επισημαίνει ότι στα τριών αστέρων ξενοδοχεία φθάνουν ως και 60 ευρώ το δίκλινο, με πρωινό, και στα τεσσάρων αστέρων τα 80 ευρώ, μειωμένες έως και 20% συγκριτικά με πέρυσι. Ο ίδιος κάνει ιδιαίτερη μνεία στα ταξίδια εξοικείωσης που πραγματοποιούν ξένοι δημοσιογράφοι στην περιοχή- από Γερμανία, Αυστρία και τώρα και Ουκρανία- αλλά και στα ρεπορτάζ ξένων ανταποκριτών για την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή.
Μόνο οι Ρώσοι τουρίστες αυξάνουν στην Πιερία.Στην Πιερία, η κρίση φαίνεται πως επηρέασε κυρίως τον αριθμό των κρατήσεων, αφού σύμφωνα με τη νέα πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων την περιοχής Αφροδίτη Λέινα, το Μάιο διαπιστώθηκε μείωση 50% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα. Σύμφωνα με την ίδια, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν μείωση 10% στην τουριστική κίνηση των ξένων επισκεπτών στην περιοχή και πτώση άνω του 85% σε ό,τι αφορά τους Έλληνες παραθεριστές. Μόνη «φωτεινή» εξαίρεση στην πτωτική αυτή τροχιά αποτελεί η αυξημένη προσέλευση, σε ποσοστό 10%, των Ρώσων παραθεριστών. Διψήφια τα ποσοστά πτώσης στην Καβάλα
Διψήφια καταγράφονται τα ποσοστά πτώσης στην τουριστική κίνηση της Καβάλας, ενώ οι Έλληνες τουρίστες δεν έχουν δώσει- τουλάχιστον ακόμη- «κανένα σημείο ζωής», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων της περιοχής Αντώνη Μηντζάλη. Ωστόσο, ο ίδιος παραμένει- έστω και συγκρατημένα- αισιόδοξος και εκφράζει την πεποίθηση ότι μετά τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών και υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, τουλάχιστον οι Βαλκάνιοι τουρίστες θα επισκεφθούν την περιοχή, όπως κάθε χρόνο.
Μικρότερη αναμένει την προσέλευση τουριστών από Τουρκία και Γερμανία, ωστόσο εκφράζει την ευχή «η πραγματικότητα, στο επόμενο διάστημα, να διαψεύσει το μέχρι στιγμής αριθμό κρατήσεων».
Θετικό, όπως λέει, είναι το γεγονός ότι, για πρώτη φορά φέτος, ενδέχεται να κάνουν το ντεμπούτο τους στην περιοχή τουρίστες από την Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση, οι φορείς τουρισμού της περιοχής δεν κάθονται με τα χέρια σταυρωμένα και προγραμματίζουν περαιτέρω μείωση τιμών (σ.σ. έχουν ήδη περικοπεί κατά 30%), αλλά και διοργάνωση πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Στάση αναμονής από τους τουρίστες στη Θράκη. Αρνητικό πρόσημο για τη φετινή θερινή σεζόν αναμένει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας εκ νέου την ανάγκη να λυθούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα, που παρατηρούνται εδώ και πολλά χρόνια σχετικά με την έκδοση βίζας, κυρίως για τους επισκέπτες από την Τουρκία. "Απορώ πώς δεν κατανοούν οι αρμόδιοι ότι οι καθυστερήσεις και οι εξονυχιστικοί έλεγχοι που γίνονται, κρατούν μακριά από τη χώρα μας χιλιάδες επισκέπτες που είναι πρόθυμοι να γνωρίσουν την Ελλάδα, ακόμα και σε επιχειρηματικό επίπεδο" δήλωσε ο κ. Χατζηκωνσταντίνου.
Αναφορικά με την τουριστική κίνηση, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής όλοι οι δυνητικοί επισκέπτες στην περιοχή, τηρούν στάση αναμονής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...