Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Η Θεσσαλονίκη ανοίγει την «πόρτα» στο Δυτικό Πόντο.

Οδοιπορικό σε πόλεις της Μαύρης Θάλασσας πραγματοποίησε 14μελής αποστολή τουριστικών εκπροσώπων από τη Θεσσαλονίκη από τις 30 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου, με στόχο την προσέλκυση Τούρκων τουριστών.

Η αποστολή βρέθηκε στο Δυτικό Πόντο ύστερα από πρόσκληση της Turkish Airlines και των τοπικών αρχών σε ανταπόδοση του ταξιδιού Τούρκων παραγόντων με αρμοδιότητα τον τουρισμό που προηγήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Την πόλη εκπροσώπησαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και εκπρόσωποι της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, του Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών Θεσσαλονίκης και Τουριστικών Γραφείων καθώς και δημοσιογράφοι, οι οποίοι έτυχαν θερμής υποδοχής από δημάρχους, περιφερειάρχες και κυβερνήτες των πόλεων του Δυτικού Πόντου. Οι πόλεις τις οποίες επισκέφτηκαν είναι οι: Σαμψούντα, Κοτύωρα (Ορντού), Σινώπη και Μπάφρα και έμειναν εντυπωσιασμένοι από την εγκαρδιότητα και τη φιλοξενία των Τούρκων ομολόγων τους.

Για πέντε μέρες η «καρδιά» της Τουρκίας χτυπούσε στο ρυθμό της Θεσσαλονίκης, αφού όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της γείτονος αναμετέδιδαν το άνοιγμα και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται μεταξύ των δύο περιοχών για αμοιβαία τουριστική ανάπτυξη. Η εφημερίδα Haber δημοσίευσε ένα εκτενές άρθρο για την ελληνική αποστολή ενώ το τηλεοπτικό κανάλι AKS μετέδωσε συνεντεύξεις των επικεφαλής, με αποτέλεσμα η «φωνή» της Θεσσαλονίκης να φτάσει σε κάθε σπίτι της περιοχής.

Μία επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους κατοίκους του Δυτικού Πόντου, αφού ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι απόγονοι Τούρκων που έζησαν στην πόλη μας και μετακινήθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1922.

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Νίκος Σαπουντζής προσέφερε στους τουριστικούς εκπροσώπους της Τουρκίας οπτικοακουστικό υλικό, προκαλώντας σε όλους τους αποδέκτες του την επιθυμία για μια μελλοντική επίσκεψη. Ακόμη, έγιναν πολλά ραντεβού με τουριστικούς πράκτορες της ευρύτερης περιοχής παρέχοντάς τους λεπτομέρειες για τα ενδιαφέροντα σημεία της Θεσσαλονίκης.

Συγκίνηση προκάλεσε η ύπαρξη ποδοσφαιρικής ομάδας η οποία φέρει το όνομα Selanikspor (Θεσσαλονίκη στα τουρκικά), την οποία ίδρυσαν το 1922 οι Ρομά από την Ελλάδα που μετακινήθηκαν στην Τουρκία. Ενδιαφέρον για την ελληνική αποστολή είχε και το Μουσείο των Ανταλλαγέντων Πληθυσμών στο Αλατζάμ, γεμάτο μνήμες που ξυπνάνε μέσα από ένα πλούσιο υλικό σχετικά με τη ζωή των δύο λαών στις αρχές του αιώνα. Υπάρχουν φωτογραφίες από πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, παραδοσιακές φορεσιές καθώς και χάρτες που δείχνουν πώς διαμορφώθηκε η περιοχή μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...