Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Ο Αντιμικροβιακός Χαλκός «Απογειώνεται»

Português: São Paulo - Aviões comerciais pousa...
Image via Wikipedia
Ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Βραζιλίας, ανοίγει το δρόμο για καλύτερες πρακτικές υγιεινής σε δημόσιους χώρους με νέες εγκαταστάσεις αντιμικροβιακού χαλκού σε κοινόχρηστες επιφάνειες, όπως στα χερούλια και στους πάγκους. Γνωρίζοντας πως 80 % των λοιμώξεων εξαπλώνεται με την αφή, η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην προστασία των ταξιδιωτών, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες μεταφοράς επικίνδυνων μικρόβιων από τις επιφάνειες στα χέρια.

Είναι αποδεδειγμένο πως ο χαλκός, καθώς και τα κράματα του όπως ο μπρούντζος, ο ορείχαλκος και ο επινικελωμένος χαλκός, εξοντώνουν τα μικρόβια, τους ιούς και τους μύκητες που βρίσκονται σε κοινόχρηστες επιφάνειες. Η αποτελεσματικότητα του είναι γνωστή σε υγειονομικές εγκαταστάσεις, καθώς ολοένα και περισσότερα νοσοκομεία παγκοσμίως προχωρούν σε εγκαταστάσεις χάλκινων επιφανειών, με συνέπεια η χρήση του να εξαπλώνεται και σε άλλους τομείς / κλάδους.

Το Δεκέμβριο του 2011, άνοιξαν οι νέοι χώροι στάθμευσης στο αεροδρόμιο Congonhas, που εξυπηρετούν έως και 4.000 αυτοκίνητα και 10.000 άτομα καθημερινά. Παρουσιάστηκε έτσι η ευκαιρία να αντικατασταθούν επιφάνειες αφής, όπως χερούλια, πάγκοι, στηθαία ασφαλείας ασανσέρ, με αντιμικροβιακό χαλκό, όπου έρευνες έχουν ήδη δείξει σημαντική μείωση στα ποσοστά μόλυνσης. Οι αρχικές μελέτες σε χάλκινες επιφάνειες φανέρωσαν επίπεδα βακτηριακής μόλυνσης σε επίπεδα λιγότερο από 10 μονάδες αποικιών ανά τετραγωνικό εκατοστό (CFU).. Σε αντίστοιχες επιφάνειες από ανοξείδωτο ατσάλι, το ποσοστό αυτό φτάνει στα 800 CFU.

Επιπρόσθετα της μοντέρνας και εντυπωσιακής αισθητικής του, ο χαλκός συνεχίζει να μειώνει τα επίπεδα μόλυνσης – στα μεσοδιαστήματα του καθαρισμού του – με αποτέλεσμα να μειώνεται η πιθανότητα ανταλλαγής μολύνσεων από ταξιδιώτες καθώς περνούν από το πολυσύχναστο αυτό αεροδρόμιο. Για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά μα τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού και τις εγκαταστάσεις παγκοσμίως, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.antimicrobialcopper.org .
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...