Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010
ΤΖΙΝΑ ΜΑΜΙΔΑΚΗ: ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΜΑΣ
του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Η αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ και μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ανησυχεί για την πορεία του ελληνικού τουρισμού. Η πρώτη οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας, ο τουρισμός, καταρρέει. Και αυτό συμβαίνει υπό τα απαθή βλέμματα μιας αποχαυνωμένης κοινωνίας, η οποία ανέχεται να βιάζεται καθημερινά από τα χειρότερα απόβλητά της.
Η καθημερινή επικαιρότητα είναι γνωστή και θλιβερά επαναλαμβανόμενη, όπως σωστά το θέτει ο καθηγητής κ. Στ. Καλύβιας. Το κέντρο της πρωτεύουσας κλείνει καθημερινά, επεισόδια μικρής και μεσαίας έντασης μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας ξεσπούν σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση, ενώ σχεδόν μία φορά τον χρόνο έχουμε ταραχές μεγάλης κλίμακας με σημαντικές καταστροφές. Όποτε δεν αποκλείουν τις εθνικές οδούς οι αγρότες, κλείνουν τα λιμάνια οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και όποτε ξεκουράζονται αυτοί, αναλαμβάνουν οι ψαράδες. Σχολεία, πανεπιστήμια, υπουργεία, εσχάτως και ξενοδοχεία, καταλαμβάνονται με καταθλιπτική κανονικότητα. Γήπεδα, γειτονιές και ενίοτε κωμοπόλεις γίνοντα βορά των χούλιγκαν. Συμμορίες αλλοδαπών μετατρέπουν περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας σε πεδίο μάχης, μέρα μεσημέρι.
Το ερώτημα που αναγκάζεται να θέσει κανείς, σχεδόν σε καθημερινή βάση, δεν είναι καθόλου καινούργιο: ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο; Η απάντηση είναι απλή: ουδείς. Γι αυτό και η τουριστική μας βιομηχανία πάει στον γκρεμό. Και όμως, όπως μάς είπε η κυρία Τζίνα Μαμιδάκη, επιχειρηματίας με πολυετή παρουσία στα τουριστικά δρώμενα της χώρας μας, ο κλάδος αυτός ήταν πρωτοπόρος. Από κάθε άποψη.
Πιο αναλυτικά, κατά την κ. Τζ. Μαμιδάκη συνεισφέρει σχεδόν το 16% του ΑΕΠ και απασχολεί, άμεσα και έμμεσα, περίπου 800.000 άτομα, κυρίως στην περιφέρεια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, η Ελλάδα κατατάσσεται 16η ως προς τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις και 12η ως προς τα έσοδα, ενώ στην τελευταία έκθεση του World Economic Forum η χώρα μας καταλαμβάνει την 24η θέση, μεταξύ 124 χωρών, στον Δείκτη Ταξιδιωτικής και Τουριστικής Ανταγωνιστικότητας –και μόλις την 67η θέση στον γενικό δείκτη ανταγωνιστικότητας.
«Η κατάσταση αυτή τα λέει όλα», μάς τονίζει η αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ). Παράλληλα δε επισημαίνει ότι η άνοιξη δεν έδειξε το γενναιόδωρο πρόσωπό της στους ξενοδόχους. Έτσι, στην Αθήνα, τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο μειώθηκαν κατά 7%, στην Θεσσαλονίκη κατά 12,9%, ενώ οι μη εποχικοί τουριστικοί προορισμοί εμφάνισαν συνολική αύξηση κατά 12,8%, σύμφωνα με στοιχεία που παραδόθηκαν στην δημοσιότητα από την εταιρεία συμβούλων GBR Consulting.
Ο Απρίλιος ήταν εξαιρετικά αμείλικτος και για τα ξενοδοχεία resort, κυρίως λόγω της αναστολής λειτουργίας των ευρωπαϊκών αεροδρομίων που προκλήθηκε από την ηφαιστειακή τέφρα της Ισλανδίας, με αποτέλεσμα πολλοί τουρίστες να μην επισκεφθούν την Ελλάδα. Ο εορτασμός του Πάσχα στις αρχές Απριλίου ήταν αποτρεπτικός για πολλά εποχικά ξενοδοχεία να ανοίξουν εκείνη την περίοδο, επειδή η ζήτηση ήταν μειωμένη, αλλά και λόγω της μεγάλης χρονικής απόστασης μεταξύ των εορτών του Πάσχα και της έναρξης της περιόδου των διακοπών του καλοκαιριού. Αν και οι επιπτώσεις της έκρηξης του ηφαιστείου στην Ισλανδία ήταν αρνητικές σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο είχαν θετικό αντίκτυπο για ορισμένα ξενοδοχεία, κυρίως στην Αθήνα, όπου οι πελάτες τους παράτειναν την διαμονή τους μέχρι το άνοιγμα των αεροδρομίων. Αν και τον Απρίλιο η τουριστική αγορά στην νότια Ευρώπη κινήθηκε θετικά, δεν συνέβη το ίδιο και για την Ελλάδα.
Αναφορικά με τις αεροπορικές αφίξεις, κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2010 στο αεροδρόμιο της Αθήνας καταγράφηκε μείωση κατά 3%. Στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης σημειώθηκε αύξηση κατά 12,5% σε σύγκριση με το περσινό πρώτο τρίμηνο, αλλά αυτός ο υπολογισμός δεν είναι ακριβής επειδή στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο δεν γίνεται διάκριση μεταξύ των εγχώριων και των διεθνών αφίξεων. Επίσης, οι αφίξεις αυξήθηκαν και λόγω κλεισίματος του αυτοκινητόδρομου Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ύψος των Τεμπών.
Σήμερα, η κατάσταση εξελίσσεται αρνητικά. Και οι χώρες που τελικά θα κερδίσουν αρκετά από τα κοινωνικά και οικονομικά μας χάλια είναι η Κροατία και η Τουρκία –χώρες με έντονη διαφημιστική παρουσία στα διεθνή μέσα, την ώρα που ο δικός μας ΕΟΤ χρωστά 120 εκατ. ευρώ σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα. Όσοι λοιπόν ομιλούν σήμερα για κρίση, δεν έχουν δει τίποτε ακόμη. Την πραγματική κρίση –και, ίσως, την οριστική κατάρρευση– θα την βιώσουν από Οκτώβριο και μετά.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.