Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Ελλάδα - Κύπρος: Ενιαίο τουριστικό μέτωπο εντός της Ε.Ε.

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα διεξήχθη τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, η συνάντηση του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργου Νικητιάδη με  τον Κύπριο υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Πασχαλίδη. Οι δυο άνδρες συζήτησαν θέματα Τουριστικού ενδιαφέροντος και κατέληξαν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα που αφορούν στη χάραξη μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων πολιτικών συνεργασίας των δυο χωρών. Αποφασίστηκε η επικαιροποίηση της 20ετούς τουριστικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, η από κοινού επεξεργασία της, ώστε να αποκτήσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις και να ενταχθούν σε αυτήν ζητήματα που απασχολούν τις δυο χώρες όπως οι ειδικές μορφές τουρισμού, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η δραστηριοποίηση κοινών πακέτων προς συγκεκριμένες αγορές και οι επενδύσεις με τουριστικό προσανατολισμό.

Επίσης, οι κ.κ. Νικητιάδης και Πασχαλίδης συμφώνησαν στην προσπάθεια δημιουργίας ενός ενιαίου μετώπου εντός της Ε.Ε. το ποίο θα κινηθεί προς την κατεύθυνση χαλάρωσης των διαδικασιών έκδοσης VISA, για τους πολίτες εκτός Ε.Ε. Η αναζήτηση συμμαχιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αναγκαία ώστε να γίνει σαφής η σημασία που έχει για την οικονομία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, η αλλαγή της αυστηρής πολιτικής της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα και θα γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.
"Ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους του πρωθυπουργού και του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Γερουλάνου, και τον Υπουργό της Κύπρου και τον κυπριακό λαό για τη μέχρι σήμερα συμπαράσταση που επιδεικνύουν στο πρόβλημα που διέρχεται η Ελλάδα, ένα πρόβλημα που πέρα από την οικονομική κρίση ήρθε να εμφανίσει και μία ψεύτικη εικόνα για τη χώρα μας και έχουμε καταφέρει να επανορθώσουμε την πραγματική εικόνα, στα μέτρα που πραγματικά είναι. Αλλά η συμπαράσταση του Κυπριακού Ελληνισμού για να στηρίξει τον ελληνικό τουρισμό και να έρθει φέτος στην Ελλάδα είναι πραγματικά συγκινητική και θέλω να ευχαριστήσω γι’ αυτό και τον Υπουργό και όλους τους Ε/Κ, εκ μέρους του κ. Πρωθυπουργού και του κ. Γερουλάνου".

Ο κ. Νικητιάδης πραγματοποίησε μια σύντομη επίσκεψη και στα γραφεία του ΕΟΤ στη Λευκωσία όπου συνομίλησε με τους εργαζομένους και τους ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες τους στη δύσκολη περίοδο που περνάει ο ελληνικός τουρισμός. Ακολούθως ο κ. Νικητιάδης έκανε μια στάση στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου και απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες του 1974.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού επισκέφτηκε τα γραφεία του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. 
Παπακώστα. Το θέμα της καταπολέμησης της βίας απασχόλησε ιδιαίτερα τους δύο συνομιλητές. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην άνθιση που απολαμβάνει τα τελευταία χρόνια ο κυπριακός αθλητισμός σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο. Επίσης συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην ορθή διαχείριση αθλητικών οργανισμών, τη δραστηριότητα του Κ.Ο.Α., τη δημιουργία κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών μέσα στα όργανα της Ε.Ε., την έμφαση σε θέματα αθλητικού τουρισμού και ερευνητικών προγραμμάτων.

Ο κ. Νικητιάδης είχε επίσης την ευκαιρία να μιλήσει με παράγοντες του Τουρισμού της Κύπρου, αλλά και με τον πρόεδρο του 
Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Ορουντιώτη, κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε στην ελληνική αποστολή ο πρέσβης της Ελλάδος στη Λευκωσία.

Το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Νικητιάδης παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. 
Δημήτρης Χριστόφιας. Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέλυσε στον κ. Νικητιάδη την πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το Κυπριακό και τον διαβεβαίωσε ότι ο κυπριακός Ελληνισμός βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδος σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή για την οικονομία της χώρας μας. Οι δυο άνδρες συζήτησαν διμερή θέματα και μεταξύ άλλων ο κ. Νικητιάδης προσκάλεσε τον κ. Χριστόφια να επισκεφτεί φέτος το καλοκαίρι τη Ρόδο και την Κω για τις διακοπές του αν οι υποχρεώσεις του, το επιτρέψουν.

Το πρωί της Τρίτης, ο υφυπουργός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Τράπεζας Κύπρου κ. 
Θεόδωρο Αριστοδήμου. Συζήτησαν το ενδιαφέρον από κυπριακής πλευράς για επενδύσεις και μεταφορά τεχνογνωσίας στον τομέα της κατασκευής και οργάνωσης γηπέδων γκολφ. Επίσης, συμφώνησαν να διερευνηθεί η δυνατότητα που παρέχει η χρησιμοποίηση του δικτύου 270 καταστημάτων της τράπεζας Κύπρου στη Ρωσία, για τη διαδικασία έκδοσης VISA προς Ρώσους πολίτες.

Στη συνέχεια, ο κ. Νικητιάδης είχε συνομιλίες με τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, κ. 
Δημητρίου. Συζήτησαν για τις προτεραιότητες των δύο υπουργείων και δήλωσαν έτοιμοι να συμπράξουν σε θέματα σύγχρονου πολιτισμού βασισμένοι στο Μνημόνιο μεταξύ των δυο χωρών το οποίο ήδη ανανεώνεται και αναμένεται να υπογραφεί πάρα πολύ σύντομα. Σημείωσαν την πολιτική βούληση που υπάρχει και από τις δυο πλευρές, ώστε το νέο Μνημόνιο να μη μείνει μόνο στα χαρτιά αλλά να εφαρμοστεί με δημιουργικό και παραγωγικό τρόπο.

Ακολούθως ο κ. Νικητιάδης συναντήθηκε με τον κ. 
Βάσο Λυσσαρίδη στην οικία του και συζήτησαν πολιτικά θέματα που αφορούν στον κυπριακό ελληνισμό.
Τατιάνα Ρόκου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...