Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Ανιχνευτές ηφαιστειακής τέφρας δοκιμάζει στα αεροπλάνα της η easyJet

Συσκευές που εντοπίζουν σύννεφα ηφαιστειακής τέφρας από απόσταση 100 χιλιομέτρων θα δοκιμάσει στα αεροπλάνα της η easyJet, ελπίζοντας ότι έτσι θα αποφύγει την καθήλωση του στόλου της όπως συνέβη με την πρόσφατη ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία.

Το πειραματικό σύστημα AVOID (Αερομεαφερόμενο σύστημα Αναγνώρισης και Ανίχνευσης Ηφαιστειακών Αντικειμένων) βασίζεται σε μια μικρή υπέρυθρη κάμερα εγκατεστημένη στο ουραίο πτερύγιο των αεροπλάνων, η οποία βλέπει τα σύννεφα τέφρας σε ύψος από 1.500 έως 15.000 μέτρα.

«Ο ανιχνευτής στάχτης θα επιτρέψει στα αεροσκάφη μας να βλέπουν και να αποφεύγουν τα σύννεφα τέφρας, ακριβώς όπως τα αερομεταφερόμενα μετεωρολογικά ραντάρ και οι μετεωρολογικοί χάρτες καθιστούν ορατές τις καταιγίδες» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της easyJet Άντι Χάρισον.

Η εταιρεία συνεργάζεται με την Airbus και σκοπεύει να δοκιμάσει τη νέα τεχνολογία σε ένα Airbus 340, εντός των επόμενων δύο μηνών, με την προοπτική να το εγκαταστήσει αργότερα σε περισσότερα αεροπλάνα της.

Το AVOID θα χρειαστεί όμως και την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών και της αεροπορικής βιομηχανίας για να προσφέρει ορατά οφέλη στις αερομεταφορές.

Η easyJet δηλώνει πάντως πρόθυμη να μοιραστεί την τεχνογνωσία με τις άλλες αεροπορικές εταιρείες.

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η ηφαιστειακή τέφρα είναι σοβαρό πρόβλημα καθώς μπορεί δυνητικά να καταστρέψει τους κινητήρες των αεροσκαφών: Ο κονιορτοποιημένος βράχος από τον οποίο αποτελείται η τέφρα λιώνει από τη θερμότητα του κινητήρα και μετατρέπεται σε ηφαιστειακό γυαλί που επικάθεται στα τοιχώματα και τα καταστρέφει.

Πολλοί ειδικοί της βιομηχανίας υποστήριξαν πάντως ότι η αντίδραση της Ευρώπης στο ισλανδικό ηφαίστειο ήταν υπερβολική.

Η easyJet είναι μια από τις πολλές αεροπορικές εταιρείες που αξιώνουν αποζημιώσεις από τις κυβερνήσεις για το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου. Το πρωτοφανές νέφος τέφρας κόστισε πάνω από 1 δισ. ευρώ στις αεροπορικές εταιρείες και περίπου 1,5 δισ. σε άλλες επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...