Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Αστέρας Βουλιαγμένης: Πώς θα μεταμορφωθεί το συγκρότημα -Ποιες εγκαταστάσεις θα κατεδαφιστούν


Την Τρίτη εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για τον διαγωνισμό πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης. Στην διεκδίκηση του Αστέρα -που αποτελεί περιουσία της Εθνικής Τράπεζας και του ελληνικού δημοσίου και τα έσοδα από την πώληση θα διανεμηθούν έτσι σε ποσοστό 80% και 20% αντίστοιχα- συναντώνται Έλληνες επιχειρηματίες και μεγάλα ξένα επενδυτικά κεφάλαια.


Σύμφωνα με το capital το ρόστερ των υποψηφίων επενδυτών είναι χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που προσέλκυσε το ακίνητο στο λεγόμενο Μικρό Καβούρι. Εκ των επενδυτών που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν και ως πόλος γύρω από τον οποίο μπορεί να συνασπιστούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι είναι:

  • Η ΤΕΜΕΣ συμφερόντων Αχιλλέα Κωσταντακόπουλου (Costa Navarino, Costamare)
  • Φερίτ Σαχένκ, ο ισχυρός άνδρας της τουρκικής Dogus γνωστής και από την κοινοπραξία της με την Lamda στον Φλοίσβο
  • Έλληνες εφοπλιστές όπως ο Γιώργος Προκοπίου και ο Λου Κολλάκης
  • Η αμερικανική Colony Capital
  • Η κινεζική Fosun (γνωστή από την επενδυση στην Folli Follie)
  • Η Dolphin Capital του Μίλτου Καμπουρίδη (γνωστή από το Aman Zoe στο Πόρτο Χέλι)
  • Η αμερικανική Third Point που έχει επίσης μπει με άλλα τόσα στην ελληνική Energean Oil & Gas (πετρέλαια Καβάλας).
  • Βaupost Group που έχει πλέον πολύ μεγαλες θέσεις σε ΟΠΑΠ και Πειραιώς,
  • Η ΙCI από τον Καναδά
  • Η αραβικών συμφερόντων AGC Equity Partners
  • Η ρωσική Strategic Initiative που έχει εξαγοράσει τη Δωδώνη

Πως είναι τώρα το ξενοδοχειακό συγκρότημα

Το ακίνητο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος (192.622 τ.μ.) περιλαμβάνει τα ξενοδοχεία Αrion Resort and Spa με 123 δωμάτια, 58 bungalows και συνεδριακό κέντρο κ.λπ., που ανακαινίστηκε το 2004 και το Τhe Westin Hotel Athens με 162 δωμάτια, χώρους εστίασης, συνεδριακό κέντρο κ.λπ., που ανακαινίστηκε επίσης το 2004.

Το γειτονικό ακίνητο (115.671 τ.μ.), ιδιοκτησίας του ΤΑΙΠΕΔ (η Εθνική Τράπεζα έχει το δικαίωμα επικαρπίας και η Αστήρ Παλάς μισθώνει το ακίνητο κατόπιν συμφωνίας ισχύος 30 ετών, έως το 2029), περιλαμβάνει το πρώην Aphrodite Hotel, με συνολική επιφάνεια 20.027 τ.μ. και αναξιοποίητη έκταση. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο αυτήν τη στιγμή δε λειτουργεί και χρήζει εκτεταμένης ανακαίνισης. Στο παρελθόν αριθμούσε συνολικά 165 δωμάτια.

Τι προβλέπεται να αλλάξει -Πως θα μεταμορφωθεί ο Αστέρας

Οι χρήσεις γης στην ευρύτερη περιοχή που είναι γνωστής ως Αστέρας Βουλιαγμένης μεταβάλλονται σε ζώνη τουρισμού - αναψυχής, αλλά διατηρείται ο συντελεστής δόμησης στο 0,20% και το ποσοστό κάλυψης στο 10%.

Ο επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα να κατεδαφίσει υφιστάμενες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις προκειμένου να κατασκευάσει πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες. Επιτρέπεται, επίσης, η αναβάθμιση - μετατροπή σε κατοικίες τμήματος των σημερινών εγκαταστάσεων .

Το ΕΣΧΑΔΑ επιβάλλει πάντως τη λειτουργία κατ' ελάχιστον μιας τουριστικής μονάδας, επιφάνειας τουλάχιστον 17.000 τ.μ. και δυναμικότητας 265 κλινών. Ο επενδυτής έχει τη δυνατότητα ή να διατηρήσει μία από τις υφιστάμενες μονάδες ή να τις κατεδαφίσει και να κατασκευάσει μία νέα. Το ίδιο σχέδιο προβλέπει πως σε περισσότερο από το 50% της έκτασης (περί τα 160 στρέμματα) δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση και δόμηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...