Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Θα ξεπεράσουν τα 18 εκατ. οι αφίξεις ξένων τουριστών το 2014

Οι προτάσεις του ΣΕΤΕ για τον στόχο των 24 εκατ. αφίξεων έως το 2021 και των επιπλέον 5-6 μονάδων στο ΑΕΠ.


Του Στάθη Κουσουνή / Η Καθημερινή

Ο πήχυς των αφίξεων ξένων τουριστών για το 2014 ξεπερνά τα 18 εκατ. σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Α. Ανδρεάδη. Τη σχετική εκτίμηση αναφέρει σε επιστολή που δημοσιοποίησε ο ΣΕΤΕ ότι απέστειλε στον υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με κοινοποίηση στην υπ. Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη.

Στην επιστολή αναφέρονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις που απαιτείται να ικανοποιηθούν για να επιτευχθεί ο στόχος των 24 εκατ. αφίξεων και των επιπλέον 5-6 μονάδων στο ΑΕΠ της χώρας έως το 2021 σύμφωνα με τη μελέτη που διενήργησε για τον τουρισμό η McKinsey. Ειδικότερα, προτείνει τη διατήρηση του ΦΠΑ εστίασης στο 13% με δεδομένο ότι τα τουριστικά πακέτα για το 2014 έχουν υπογραφεί και τιμολογηθεί με αυτό τον συντελεστή. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ο ΣΕΤΕ τα έσοδα ΦΠΑ από τον Αύγουστο και μετά δείχνουν ιδιαίτερα θετικά όχι τόσο λόγω της μείωσης των τιμών που θα αποτυπωθεί κυρίως από το 2014 όσο γιατί το κίνητρο αποφυγής έκδοσης αποδείξεων με την ενίσχυση και των ελέγχων είναι μικρότερο με το 13% από το 23%.

Ο ΣΕΤΕ, παράλληλα προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ των τουριστικών λιμένων στο 13% για την ενίσχυση των δημόσιων εσόδων και τη μείωση του ΦΠΑ της Ακτοπλοΐας στο 6,5%. Ο Σύνδεσμος προτείνει την κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Οπως υποστηρίζει ακόμη και σε τομείς όπως ο τουρισμός όπου θα μπορούσαν να γίνουν συναλλαγές και να αξιοποιηθούν αδρανή ακίνητα π.χ. ξενοδοχεία ο φόρος είναι τροχοπέδη. Ο ΣΕΤΕ εκτιμά τα αδρανή ή υπολειτουργούντα ξενοδοχειακά ακίνητα σε 50.000 κλίνες με επενδυτική προοπτική ύψους 3 δισ. ευρώ.

Επιπροσθέτως, προβλέπει ότι η τουριστική κατοικία, για την οποία ζητείται μείωση του ΦΠΑ στο 6,5%, μπορεί να δώσει 1,5 δισ. ευρώ κατ’ έτος. Σε ό,τι αφορά το Τέλος παραμονής πλόων των πλοίων αναψυχής και των μικρών σκαφών άνω των 12 μ. επισημαίνει ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μέτρο με έκπτωση 50% στα επαγγελματικά. Και πρόσθεσε: «Με δεδομένο ότι οι ανταγωνιστές μας και ιδιαίτερα η Τουρκία προωθούν πολύ ανταγωνιστικά φορολογικά καθεστώτα, χάσαμε λόγω λάθος κινήσεων 7.000 - 8.000 σκάφη τα τελευταία χρόνια».

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε το 2o Greek Medical & Health Workshop στη Μόσχα όπου προβλήθηκε ο ελληνικός τουρισμός Υγείας στη ρωσική τουριστική αγορά με τη πραγματοποίηση 792 επαγγελματικών συναντήσεων. Ως αποτέλεσμα της εκδήλωσης που είχε 276 επισκέπτες κλείστηκαν τα πρώτα συμβόλαια με ελληνικά ιδιωτικά νοσηλευτήρια για τουρισμό υγείας στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο αν. υπουργός Τουρισμού της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Ρωσίας κ. Γκριγκόρι Σαρισβίλι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα εισέρχεται στο επιχειρησιακό πλάνο των Ρώσων τουριστών υγείας για το προσεχές έτος. Γενικά για το 2014 εκτίμησε ότι ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 15%.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...