Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Σε ισχύ η απλοποιημένη διαδικασία έκδοσης βίζας για τις χώρες του Σένγκεν

Τέθηκε σε ισχύ ο νέος ευρωπαϊκός κώδικας έκδοσης βίζας, ο οποίος απλοποιεί τη διαδικασία αίτησης και χορήγησης βίζας για τις 22 χώρες μέλη της  Συνθήκης του Σένγκεν, καθώς και τις Νορβηγία, Ισλανδία και Ελβετία, οι οποίες συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Doice Welle, εφεξής όσοι θα διαθέτουν βίζα για το χώρο του Σένγκεν θα ταξιδεύουν σε 25 ευρωπαϊκές χώρες χωρίς κανένα έλεγχο στα σύνορα.

Αναφερόμενη στην έκδοση της τρίμηνης βίζας για τις χώρες του Σένγκεν, στις οποίες συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, η αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης Σεσίλια Μάλμστρεμ, μιλώντας στη Ντόιτσε Βέλλε, εξηγεί πως στόχος του νέου κώδικα βίζας είναι ο καλύτερος συντονισμός όλων των χωρών μελών της Συνθήκης του Σένγκεν για την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης και πρόσθεσε ότι "από εδώ και στο εξής, διευκολύνουμε εκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο που υποβάλλουν αίτηση για έκδοση βίζας".

Στα 60 ευρώ το άτομο το κόστος Μπορεί η διαδικασία έκδοσης να απλοποιήθηκε, πλην όμως το κόστος παρέμεινε σταθερό: η αίτηση ανά άτομο κοστίζει 60 ευρώ. Μόνον το κόστος για τα παιδιά μεταξύ 6 και 12 ετών μειώθηκε στα 35 ευρώ. "Την ίδια στιγμή η διαδικασία της αίτησης, που μπορεί να κατατεθεί στην προξενική αρχή οποιασδήποτε χώρας μέλους του χώρου Σένγκεν, γίνεται συντομότερη και ευκολότερη ως προς τη συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων", δήλωσε ο διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Jan de Ceuster.

Πάντως, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος παραδέχτηκε και το γεγονός ότι υπήρξαν αρκετές αδυναμίες στην έκδοση βίζας, πριν από την απλούστευση της σχετικής διαδικασίας. "Πρέπει να παραδεχθούμε - ανέφερε χαρακτηριστικά - ότι η διαδικασία έκδοσης βίζας για το χώρο Σένγκεν δεν ήταν στο παρελθόν πάντοτε φιλική προς τους αιτούντες. Συνέβαινε αρκετές φορές οι ενδιαφερόμενοι να περιμένουν στις ουρές ή να πρέπει κάνουν υπομονή δύο μήνες μέχρι να καταθέσουν την αίτηση".

Όλα αυτά, όμως, ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Αυτό διότι, μια προξενική αρχή χώρας μέλους του Σένγκεν είναι εφεξής υποχρεωμένη να ορίζει εντός 15 ημερών ημερομηνία στον ενδιαφερόμενο για την κατάθεση αίτησης. Στη συνέχεια, μέσα σε δύο εβδομάδες, η αρμόδια αρχή πρέπει να έχει αποφασίσει αν θα χορηγήσει ή όχι την βίζα. Μάλιστα, σε περίπτωση απόρριψης αίτησης τότε το προξενείο θα πρέπει να αιτιολογήσει την απόφασή του. "Πρόκειται για δικαίωμα που δεν προβλεπόταν στο παρελθόν", πρόσθεσε ο Jan de Ceuster.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...