Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Οδηγεί τα τουριστικά γραφεία στην καταστροφή.

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ)  για διατάξεις του Φορολογικού Σχεδίου Νόμου και ιδιαίτερα για την 10η παράγραφο του Aρθρου 6. Η νέα προτεινόμενη ρύθμιση, με βάση την οποία παρακρατείται το 8% στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Οι πρώτες επιπτώσεις που διαφαίνονται είναι οι εξής:
  • σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα στις τουριστικές επιχειρήσεις, αυτές θα πληγούν ιδιαίτερα, ενώ παράλληλα ο ελληνικός τουρισμός θα μειώσει ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητά του. Από τη στιγμή που για κάθε συναλλαγή μεταξύ ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων θα πρέπει να αποδίδεται το 8%, ενώ, αντίθετα, αυτό δε θα συμβαίνει με απευθείας συναλλαγές με επιχειρήσεις του εξωτερικού, είναι βέβαιο ότι τα τουριστικά γραφεία της χώρας θα τεθούν στο περιθώριο της αγοράς με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη και την απασχόληση.
  • σημαντικό κόστος επιβάρυνσης στις διοικητικές λειτουργίες των επιχειρήσεων,
  • μείωση της ρευστότητάς τους, την ίδια στιγμή που η πιστωτική επέκταση από την πλευρά των τραπεζών συνεχώς μειώνεται,
  • παρακράτηση ποσοστού, το οποίο πολλές φορές είναι αρκετά υψηλότερο από το πραγματικό καθαρό κέρδος των επιχειρήσεών,
  • υποχρέωση καταβολής στο κράτος ποσών τα οποία δεν έχουν προηγουμένως εισπραχθεί.
Ο ΗΑΤΤΑ έχει όλη την καλή διάθεση να βάλει πλάτη, προκειμένου να βγει η χώρα από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η βιωσιμότητα του κλάδου των τουριστικών γραφείων θα μπει σε αμφισβήτηση.

Θέση του κλάδου είναι ότι τα φορολογικά βάρη θα πρέπει να επιβαρύνουν τον φορολογούμενο ανάλογα με τις δυνάμεις του. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι ομάδες θα πρέπει να υποχρεώνονται να φορολογούνται για αυτά τα οποία πραγματικά κερδίζουν, ενώ επιτέλους η φοροδιαφυγή θα πρέπει να παταχθεί με κάθε μέσο. Η χώρα μας στηρίζει την ανάκαμψή της στην καλή πορεία του τουρισμού.

Ο ΗΑΤΤΑ επιφυλάσσεται για το υπόλοιπο κείμενο του σχεδίου νόμου, το οποίο προσπαθεί να επεξεργαστεί με σκοπό να εντοπίσει και άλλες "εκπλήξεις" που πιθανόν κρύβει για τον κλάδο των τουριστικών γραφείων.

Ο ΗΑΤΤΑ καλεί την Κυβέρνηση, να πάρει πίσω αυτό το φοροεισπρακτικό μέτρο, το οποίο περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει. Καταλύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, καταστρέφει τη ρευστότητα, αυξάνει το κόστος λειτουργίας και εν τέλει οδηγεί τα τουριστικά γραφεία στην καταστροφή. 
Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...