Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Σε δεινή κατάσταση οι Έλληνες ξενοδόχοι λόγω πολιτικής αβεβαιότητας

 Λιγότερες -κατά περίπου 500.000- κρατήσεις έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο 10ήμερο σε σύγκριση με πέρυσι στα ξενοδοχεία της Ελλάδας, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας.

Οι τουριστικοί φορείς προειδοποιούν ότι η χώρα μας αναμένεται να απολέσει τουλάχιστον 1,5 εκατ. επισκέπτες το 2012, αν η πορεία των κρατήσεων συνεχίσει να κινείται με τους ίδιους ρυθμούς, ενώ εκτιμούν ότι θα χαθούν περίπου 100.000 θέσεις εργασίας.

Τα στοιχεία παρέθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης υπογραμμίζοντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι ο ρυθμός των κρατήσεων κινείται σε 50% χαμηλότερα επίπεδα από αυτόν της προεκλογικής περιόδου.

Τη δήλωση επιβεβαιώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων δημοσιεύοντας αναλυτικά στοιχεία ανά προορισμό για την πραγματοποίηση κρατήσεων και αναφέροντας ότι ο φυσιολογικός αριθμός αυτή την εποχή, σε επίπεδο επικράτειας, φτάνει τις 110.000 ημερησίως.

Συγκεκριμένα, η εικόνα των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών διαμορφώνεται ως εξής:

- Κέρκυρα, μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 50%,
- Κρήτη, μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 50%,
- Κυκλάδες, μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 30%,
- Κως, μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 40%. Επιπλέον, παρατηρούνται λίγες, ευτυχώς, ακυρώσεις σε επιβεβαιωμένες και προπληρωμένες κρατήσεις,
- Πελοπόννησος, μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 50%,
- Χαλκιδική, μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 30%.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος, «οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, δυστυχώς, φανέρωσαν στα μάτια όλων μας την ανεπάρκεια του πολιτικού μας συστήματος, όπως και τη δυσκολία του να αντιληφθεί, πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες, τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει –μαζί με τη χώρα– χιλιάδες Έλληνες και χιλιάδες επιχειρήσεις, όπως και τα ελληνικά ξενοδοχεία». Ακόμα ζητά δράσεις υπέρ του τουρισμού με το χαρακτήρα του "κατεπείγοντος".

«Είναι επιτακτική λοιπόν η ανάγκη, αυτή τη στιγμή, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα από το ελληνικό κράτος, προκειμένου να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η επιλογή ενός ξένου πολίτη να επισκεφθεί τη χώρα μας είναι επιλογή που δεν ενέχει κανενός είδους "κινδύνους" ή "απειλές"».

Την ίδια στιγμή ο ΣΕΤΕ δημοσιεύει τα συγκεντρωτικά στοιχεία για το 2011, τα οποία επιβεβαιώνουν τη σημαντική συμβολή του τουρισμού στην εθνική οικονομία. Συγκεκριμένα, ο τουρισμός συμβάλλει κατά 16,5% στο ΑΕΠ, δηλαδή με 10,5 δισ. ευρώ. Οι αφίξεις πέρυσι ξεπέρασαν τα 16,4 εκατ. (9,5% αύξηση σε σχέση με το 2010), αριθμός που προσεγγίζει το ιστορικό υψηλό των 16,5 εκατ. αφίξεων του 2007. Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη «έκλεισε» στα 639 ευρώ, δηλαδή 0,2% χαμηλότερα από το 2010. Πρώτη χώρα σε ταξιδιωτικές εισπράξεις παραμένει η Γερμανία με 17,5% επί του συνόλου, ενώ ακολουθούν Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...