Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Πόλεμος συμφερόντων από ξένους tour operators

Στον ασφυκτικό κλοιό των μεγάλων tour operators έχει βρεθεί η Ελλάδα, καθώς οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί έχουν βάλει στο στόχαστρο τους τη χώρα, με απώτερο σκοπό να πετύχουν ακόμα χαμηλότερες τιμές στα συμβόλαια του 2013.

Η έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών, περί εξόδου της χώρας από το κοινό νόμισμα, αποτελεί τη βάση, πάνω στην οποία «κτίζουν» τις θέσεις τους.

Και έτσι μετά τον ιταλικό tour operator Vera Tours -που δεν πληρώνει τις προκαταβολές σε Έλληνες ξενοδόχους μέχρι να ξεκαθαρίσει αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη- σειρά πήρε η γερμανική TUI.

Με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, συμβουλεύει τους πελάτες της που θα επισκεφθούν για διακοπές την Ελλάδα φέτος, να έχουν περισσότερα ευρώ σε μετρητά πάνω τους, διότι στην περίπτωση που η χώρα φύγει από την ευρωζώνη «η ρευστότητα στο νέο νόμισμα μπορεί να μην αποκατασταθεί άμεσα σε όλη την επικράτεια, οπότε οι ταξιδιώτες είναι καλό να έχουν μαζί τους περισσότερα χρήματα σε μετρητά».

Αλλά και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες της Μεγάλης Βρετανίας, συμβουλεύουν τους Άγγλους που θα κάνουν διακοπές φέτος στην Ελλάδα να έχουν περισσότερα μετρητά μαζί τους. Και αυτοί επικαλούνται το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη, οπότε αν συμβεί αυτό -όπως λένε στους πελάτες τους-, τράπεζες και ΑΤΜ δεν θα λειτουργούν και καλό είναι οι τουρίστες να έχουν ρευστό. Ωστόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες (που ασφαλίζουν τα ταξίδια) συμβουλεύουν τους Βρετανούς να είναι προσεκτικοί και να μην πάρουν περισσότερα χρήματα, αφού σε περίπτωση κλοπής θα αποζημιωθούν για ποσό 250 λιρών.

Το γεγονός ότι απώτερος στόχος των tour operators είναι να «κλείσουν» τα συμβόλαια του 2013 έναντι «πινακίου φακής», φαίνεται επίσης από τα όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της TUI. O υπεύθυνος για τα ταξίδια στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρει πως: ακόμη και εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, οι διακοπές στην Ελλάδα θα παραμείνουν ελκυστικές, καθώς οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί θα διαπραγματεύονται τα συμβόλαιά τους με τους Έλληνες συνεταίρους τους σε ευρώ, όπως γίνεται με την Τουρκία και την Αίγυπτο, προκειμένου να αποφεύγονται οι κίνδυνοι λόγω ισοτιμίας.

Και πηγαίνει και ένα βήμα παραπέρα, αφού σημειώνει ότι και στην περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Γερμανοί θα μπορούν να ταξιδεύουν στην χώρα μας, μόνο με την ταυτότητα τους.

Μάλιστα δεν διατάζει να αναφέρει πως με την Ελλάδα στη δραχμή, ο Γερμανός θα κάνει ακόμα πιο φτηνές διακοπές, αφού η δραχμή θα είναι υποτιμημένη σε σχέση με το ευρώ. Έτσι η διαμονή, η διασκέδαση, το φαγητό, τα εισιτήρια σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ακόμα φτηνότερα. Και παραδέχεται ότι οι τιμές φέτος είναι μειωμένες τουλάχιστον κατά 10% σε σχέση με πέρυσι.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, κάνει λόγο για πόλεμο συμφερόντων, που αποσκοπεί σε ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις στα συμβόλαια που θα υπογραφούν για το 2013. Συνιστά ψυχραιμία, αφού όπως λέει πέρα από «πολιτικά και οικονομικά παιχνίδια εις βάρος της χώρας» το ζητούμενο είναι να αντέξει ο ελληνικός τουρισμός και να κερδίσει το χαμένο έδαφος, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε σημαντική υστέρηση σε επίπεδο κρατήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...