Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ρόδος: Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για χρονιά-ρεκόρ στον τουρισμό

Σε εντυπωσιακούς ρυθμούς εξακολουθεί να κινείται η τουριστική κίνηση στη Ρόδο και στα περισσότερα νησιά της Δωδεκανήσου.


Το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στο κατά πόσο θα μπορέσει να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος και πέραν του Οκτωβρίου. Τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν επισήμως, καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 12,94% σε σχέση με πέρσι, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η φετινή χρονιά θα είναι η καλύτερη στην ιστορία του ροδιακού τουρισμού.

Συγκεκριμένα, με πτήσεις τσάρτερ έφθασαν στο νησί 388.820 επισκέπτες, έναντι 344.276 που είχαν έρθει πέρσι.

- Την πρώτη θέση εξακολουθούν να κατέχουν οι Βρετανοί τουρίστες, αν και τον μήνα που πέρασε κατέγραψαν μείωση σε ποσοστό 3%.

- Στη δεύτερη θέση, αλλά σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται οι Ρώσοι οι οποίοι κατέγραψαν θεαματικό ποσοστό αύξησης (61,69%). Η διαφορά από τους Βρετανούς είναι μόλις 800 άτομα.

- Οι Γερμανοί που καταλαμβάνουν την τρίτη θέση ανέκαμψαν και μάλιστα σημείωσαν διψήφιο ποσοστό αύξησης, σε σχέση με πέρσι.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι οι Ρώσοι τουρίστες είναι αυτοί που κάνουν φέτος τη διαφορά.

Σε ανάλογους ρυθμούς εξελίσσεται και η τουριστική κίνηση τον Σεπτέμβριο, γεγονός που έχει ευρύτερες θετικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.

Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου η αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Ελευθερία Φτακλάκη με επιστολή που έστειλε στην υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη ζητά την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στο Νότιο Αιγαίο.

Η κ. Φτακλάκη με την επιστολή της ζητά από την υπουργό να αναλάβει άμεσα συντονισμένες πρωτοβουλίες με τα συναρμόδια Υπουργεία Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθώς και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και τον ΕΟΤ προκειμένου να δοθούν κίνητρα τόσο στις αεροπορικές εταιρείες και στα κρουαζιερόπλοια όσο και στον χώρο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ούτως ώστε να επιτευχθεί η ενδυνάμωση των τοπικών οικονομιών και κατ΄ επέκταση της οικονομίας της χώρας, γενικότερα.

Ειδικότερα, η αντιπεριφερειάρχης προτείνει την αναστολή του περιφερειακού τέλους (το «σπατόσημο») σε περιόδους με χαμηλή τουριστική ζήτηση, τη μείωση του κόστους προσέγγισης των κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια, την ελεύθερη είσοδο στους αρχαιολογικούς χώρους και τη στοχευμένη καμπάνια στο εξωτερικό.

Ειδικά, ως προς το θέμα της απασχόλησης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, η κ. Φτακλάκη προτείνει τη δημιουργία ειδικού προγράμματος για την επιδότηση της διατήρησης των θέσεων εργασίας, μια πρωτοβουλία που θα εξομαλύνει το μείζον πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν φέτος οι ξενοδοχοϋπάλληλοι εάν ισχύσει η υπ' αρ. Β140640/25.10.2012 εγκύκλιος του ΟΑΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...