Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Σεπτέμβριος φέρνει τρία εκατ. τουρίστες

Ο στόχος για τα 17 εκατομμύρια τουρίστες φέτος έχει ξεπεραστεί ήδη, ενώ ο Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι τουριστικά «λαμπρός».


Η απογείωση του ελληνικού τουρισμού οφείλεται κυρίως στις προσπάθειες συγκεκριμένων περιοχών -όπως η Κρήτη και η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Μεσσηνία, η Χαλκιδική- που διαφήμισαν συστηματικά και στοχευμένα το τουριστικό προϊόν. 

Η δυναμική των αφίξεων εξακολουθεί να είναι ισχυρή και τα ξενοδοχεία στους δημοφιλείς προορισμούς να συνεχίζουν να εμφανίζουν αξιοζήλευτες πληρότητες. Οπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, ο Σεπτέμβριος θα είναι ιδιαίτερα καλός και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Ετσι ενώ τον Σεπτέμβριο του 2012 είχαν επισκεφθεί τη χώρα μας 2,522 εκατ. τουρίστες, όπως όλα δείχνουν φέτος οι αφίξεις θα είναι αυξημένες κατά 20%, δηλαδή μέσα σε όλα τα φετινά ρεκόρ του τουρισμού θα προστεθεί και αυτό του Σεπτεμβρίου με 3,026 εκατ. τουρίστες.

Ο αναβρασμός που επικρατεί στα παράλια της Βορείου Αφρικής και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία έχουν επιφέρει αλλαγές στα τουριστικά ρεύματα της Ανατολικής Μεσογείου, με ευνοημένους κυρίως τη χώρα μας και την Τουρκία.

Καραμπόλα 300.000 μέσω Αιγύπτου

Ο ελληνικός τουρισμός ευνοήθηκε από τις αναταραχές στις χώρες της Αφρικής, και ειδικότερα στην Αίγυπτο. Ηδη tour operators ευρωπαϊκών αγορών μεταφέρουν πτήσεις από την Αίγυπτο στη χώρα μας, ενώ η «θετική επίπτωση» υπολογίζεται σε περίπου 300.000 επιπλέον ξένους τουρίστες. Και με τη συμβολή της φθινοπωρινής περιόδου οι αφίξεις αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τον στόχο των 17 εκατ. τουριστών, ενώ τα έσοδα ενδεχομένως να προσεγγίσουν τα 11,5 δισ. ευρώ.

Ο Σεπτέμβριος πάει για ρεκόρ, αυξημένες οι κρατήσεις μέχρι τον Νοέμβριο

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τουριστικών φορέων, οι αφίξεις θα υπερβούν τα 17,5 εκατομμύρια άτομα, ενώ τα έσοδα ενδεχομένως να προσεγγίσουν τα 11,5 δισ. ευρώ.

Μόνο τον Σεπτέμβριο αναμένονται 500.000 περισσότεροι τουρίστες από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ η ισχυρή δυναμική των αφίξεων εξασφαλίζει στα ξενοδοχεία των δημοφιλέστερων προορισμών αξιοζήλευτες πληρότητες. Οπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, πέρα από έναν καλό Σεπτέμβρη αυξημένες για την εποχή αφίξεις αναμένονται μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

Ο αναβρασμός που επικρατεί στα παράλια της Βόρειας Αφρικής και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία έχουν επιφέρει αλλαγές στα τουριστικά ρεύματα της Ανατολικής Μεσογείου. Οι tour operators ακυρώνουν ταξίδια στην Αίγυπτο, ενώ όσοι επιλέγουν τώρα προορισμό διακοπών για τους επόμενους μήνες και εξέταζαν την Αίγυπτο ως πρώτη επιλογή, προχωρούν σε αλλαγές σχεδίων.

Πλέον η Ελλάδα και η Τουρκία φαίνεται ότι αποτελούν τις πρώτες εναλλακτικές επιλογές και ήδη tour operators ευρωπαϊκών αγορών μεταφέρουν πτήσεις από την Αίγυπτο σε προορισμούς στις δύο χώρες, για το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι φέτος αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω η τουριστική κίνηση για το επόμενο δίμηνο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει ενδιαφέρον κρατήσεων μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου.

Οπως λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, η Ελλάδα φέτος κέρδισε το στοίχημα για τρεις λόγους:

Πρώτον υπήρχε πολιτική σταθερότητα, δεύτερον οι απεργίες ήταν περιορισμένες (και σημαντικά λιγότερες σε σχέση με το απεργιακό κύμα που συγκλόνισε την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία φέτος το καλοκαίρι) και τρίτον υπήρχε καλή σχέση ποιότητας / τιμής.

Οσο για το εάν η Ελλάδα ευνοήθηκε από την αναταραχή στις χώρες της Αφρικής, αναφέρει πως «η θετική επίπτωση στον ελληνικό τουρισμό είναι μικρή, της τάξης του 2%, δηλαδή περίπου 300.000 επιπλέον αφίξεις λόγω της συγκυρίας». Ωστόσο υπογραμμίζει ότι «δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται ο τουριστικός τομέας με τα προσωρινά προβλήματα των γειτονικών χωρών, αλλά να ενταθεί η μακροχρόνια στρατηγική αναβάθμιση της ποιότητας και της προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος», αφού, όπως λέει, μια πιθανή αποσταθεροποίηση ή και ανάφλεξη της ευρύτερης περιοχής εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους, παρά οφέλη για τον τουρισμό μας.


Στόχος τα 24 εκατ.

Με στόχο ακόμα καλύτερες τουριστικές επιδόσεις στις 21 και 22 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το 12ο Συνέδριο «Τουρισμός και Ανάπτυξη» του ΣΕΤΕ. Σε συνεργασία με τη McKinsey και την Πολιτεία, ο ΣΕΤΕ εκπονεί τη μελέτη «Τουριστικός Στρατηγικός Σχεδιασμός 2021», εξειδικεύοντας τις προτάσεις για τον ελληνικό τουρισμό, τον τομέα που θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη τα επόμενα δέκα χρόνια.

Στόχος του σχεδιασμού αλλά και της εφαρμογής του πλάνου είναι το 2021 ο τουρισμός να ξεπεράσει τα 24 εκατ. αφίξεις, με κατά κεφαλήν δαπάνη περίπου 800 ευρώ. Δηλαδή να παράγει ετησίως έσοδα 48-50 δισ. ευρώ, έναντι 32 δισ. ευρώ το 2012, που σημαίνει επιπλέον 9 μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας. Εάν συμβεί αυτό, συνολικά 1 εκατομμύριο θα εργάζονται άμεσα και έμμεσα στον τουρισμό έναντι 680.000 σήμερα.

Aφίξεις - Νέες δυνάμεις και ανεκμετάλλευτα πορτοφόλια

Οι αφίξεις από Γερμανία και Αγγλία κινήθηκαν με θετικό πρόσημο, ισοφαρίζοντας έτσι τις απώλειες των προηγούμενων ετών. Ανοδικά κινήθηκαν και οι αφίξεις από τη Γαλλία, που διαμορφώνονται στο 1 εκατ. άτομα. Ο αριθμός των Ρώσων, Ουκρανών και Τούρκων θα υπερβεί τα 2,2 εκατ. άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Προξενείου μας στη Μόσχα, τον Αύγουστο εκδόθηκαν 176.560 θεωρήσεις βίζας (+40,6%).

Την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου ο συνολικός αριθμός θεωρήσεων που χορηγήθηκαν έφθασε τις 776.730 (+56,8%), ενώ υπερδιπλασιάστηκε και ο αριθμός χορήγησης θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων, οι οποίες έφθασαν τις 288.388.

Ομως υπάρχουν δύο πολλά υποσχόμενες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό που παραμένουν ανεκμετάλλευτες: της Κίνας και της Ιαπωνίας.

Φέτος θα έρθουν στην Ελλάδα περί τις 20.000 Κινέζοι και 50.000 Ιάπωνες. Εξαιρετικά λίγοι, αν σκεφτεί κανείς ότι οι Ιάπωνες δεν χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν τη χώρα, όμως δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις.

Για να έρθουν οι Κινέζοι ή οι Ιάπωνες τουρίστες στην Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να πάνε στην Τουρκία ή την Ιταλία.

ΜΟΥΣΕΙΑ 310 εκατ. τα χαμένα έσοδα κάθε χρόνο

Και ενώ το κράτος τρίβει τα χέρια του ευχαριστημένο από την τουριστική έκρηξη, που έφερε απρόσμενα λεφτά στα ταμεία του, δεν έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε ο τουρισμός να πετύχει ένα ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.

«Το κράτος θα πρέπει τώρα να ασχοληθεί σοβαρά με την υπόθεση ''τουρισμός''», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτιστική εικόνα της χώρας: «Εχουμε το ισχυρότερο πολιτιστικό προϊόν στον κόσμο, που μπορεί να μας αποφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια τον χρόνο και δεν κάνουμε τίποτα να κερδίσουμε αυτά τα έσοδα». Το παράδειγμα που δίνει ο κ. Ανδρεάδης είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σήμερα: Η Ελλάδα διαθέτει 170 αρχαιολογικούς χώρους - μουσεία, όμως οι 140 από αυτούς δεν διαθέτουν στοιχειώδεις προδιαγραφές (όπως είναι για παράδειγμα οι τουαλέτες).

Το θέμα «αρχαιολογικοί χώροι» και τα έσοδα που μπορούν να αποφέρουν έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης της McKinsey, σύμφωνα με την οποία: Τα έσοδα από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους διαμορφώνονται στα 40 με 45 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Μπορούν όμως να φτάσουν τα 350 εκατ. ευρώ. Μόνο η αλλαγή στα ωράρια λειτουργίας τους, ώστε να εξυπηρετούνται οι τουρίστες, θα μπορούσε να φέρει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια στα άδεια ταμεία του ελληνικού κράτους.

Στο Ηράκλειο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου στην Κρήτη, μας είπε, είναι ένα πόλος που συνετέλεσε στην αύξηση του τουρισμού και της κρουαζιέρας. Και όμως το μεγαλύτερο μέρος του μουσείου, παρά τις εξαγγελίες ότι θα λειτουργούσε από τις αρχές της άνοιξης, παραμένει κλειστό και είναι επισκέψιμες μόνο δύο αίθουσες.

Σε πολλές τουριστικές περιοχές οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού κλείνουν στις 3 το μεσημέρι και ελάχιστοι μόνο διεύρυναν το ωράριό τους, παρότι για πολλούς σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους υπάρχει ζήτηση κυρίως από κρουαζιέρες να παραμένουν ανοιχτοί το απόγευμα.

Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι ο αρχαιολογικός χώρος της προϊστορικής πόλης στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, που η φήμη του είναι παγκόσμια και πολλά κρουαζιερόπλοια που καταπλέουν στη Σαντορίνη μεσημέρι είναι αδύνατο να τον επισκεφθούν οι επιβάτες τους.

Έφη Καραγεώργου / ethnos.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...