Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Συμφωνία για κλαδική σύμβαση ξενοδόχων – ξενοδοχοϋπαλλήλων

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννης Ρέτσος
Την υπογραφή νέας Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με την πλευρά των Ξενοδοχοϋπαλλήλων ανακοίνωσε επισήμως την Παρασκευή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, ύστερα από διαπραγματεύσεις πέντε μηνών, που κατέληξαν στη διατύπωση πρότασης Συμφωνίας από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Η συμφωνία προβλέπει μείωση του βασικού μισθού της τάξης του 15%, με ταυτόχρονη διατήρηση όλων των επιδομάτων (ακόμη και όσων καταργούνται από το μνημόνιο) και χωρίς αλλαγές στα θεσμικά θέματα της προηγούμενης σύμβασης. Η διάρκεια ισχύος της είναι από 1/7/2012 έως 31/12/2013.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννης Ρέτσος και το ΔΣ της Ομοσπονδίας, θεωρούν την επίτευξη συμφωνίας με τους Ξενοδοχοϋπαλλήλους εξέλιξη κομβικής σημασίας για την πορεία του ξενοδοχειακού κλάδου τη φετινή και την επόμενη περίοδο, αλλά και του τουρισμού εν γένει.

Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, η συμφωνία είναι προσαρμοσμένη στις περιστάσεις και στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην εθνική οικονομία, στην τουριστική αγορά και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και επαναρυθμίζει ορθολογικά και ρεαλιστικά το ζήτημα των όρων αμοιβής των εργαζομένων στα ελληνικά ξενοδοχεία, κινούμενη προς τρεις άξονες:

1. Επιβίωση των επιχειρήσεων σε ένα συνεχώς επιδεινούμενο περιβάλλον ύφεσης,
2. Διατήρηση ή και αύξηση των θέσεων εργασίας στα ξενοδοχεία όλης της χώρας και,
3. Επίτευξη εργασιακής ειρήνης, μέσα σε ένα πολύ εύθραυστο κοινωνικό περιβάλλον, η συνοχή του οποίου δοκιμάζεται καθημερινά.

«Με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχειακών μονάδων, που είναι επιχειρήσεις μικρού και μέσου μεγέθους, δίνουν μάχη βιωσιμότητας, η νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κρίνεται ότι θωρακίζει το εργασιακό περιβάλλον στην ελληνική Ξενοδοχία, αποτρέποντας κακές πρακτικές που αμαυρώνουν την εικόνα του κλάδου και υπονομεύουν την ποιότητα και την αξία του ξενοδοχειακού προϊόντος» αναφέρει η ΠΟΞ.

Σημειώνεται ότι η τρέχουσα περίοδος εξελίσσεται αρνητικά και όπως καταδεικνύεται από την έρευνα πεδίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η χρονιά θα κλείσει με μείωση στις πληρότητες της τάξης του 10% και στα έσοδα των ξενοδοχείων, κατά 15%-20%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...