Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Παρατηρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη μαρίνα Μανδρακίου Ρόδου

Με αφορμή την προκήρυξη για τη μίσθωση της μαρίνας Μανδρακίου του Δήμου Ροδίων από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο νότιας Δωδεκανήσου, η Συντονιστική Επιτροπή νοτίου Δωδεκανήσου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., επισημαίνει τα παρακάτω:

1. Είναι απαράδεκτο ένα τόσο σημαντικό αναπτυξιακό έργο, για το μέλλον του νησιού της Ρόδου και για τον επαναπροσανατολισμό της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας, να προωθείται ερήμην του ροδιακού λαού.
Και εξηγούμαστε: Είναι απαράδεκτο το έργο αυτό να μην έχει συζητηθεί έστω και γνωμοδοτικά, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ροδίων, όσο και στο Συμβούλιο Ανάπτυξης του Δήμου. Άλλωστε τμήμα της παραχωρούμενης έκτασης είναι Δημοτική Περιουσία. Με ποια διαδικασία λοιπόν αποφασίστηκε η παραχώρησή της;
Η μαρίνα του Μανδρακίου δεν αποτελεί μόνον ένα σημαντικό έργο τουριστικής υποδομής, αλλά κυρίως είναι ένα έργο με σημαντικές επιπτώσεις στο δομημένο περιβάλλον της πόλης και στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
2. Ο χρόνος παραχώρησης της εκμετάλλευσης της μαρίνας (50+10 χρόνια), καθώς και το τίμημά της (εγγυημένο ενοίκιο μόλις 300.000 ευρώ ετησίως), για μια επένδυση ύψους μόλις 2.000.000 ευρώ αποτελούν σκάνδαλο, όταν σε αντίστοιχη περίπτωση με δεκαπλάσιο κόστος έργων και σαφώς χαμηλότερη εμπορική αξία, ο χρόνος παραχώρησης είναι 35 χρόνια και το ύψος του μισθώματος ανάλογο. Με ποιό δικαίωμα με ποιά πολιτική ηθική, η δημοτική αρχή, επτά μόλις μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, δεσμεύει για δύο ολόκληρες γενιές ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά και πολιτιστικά αγαθά της Ρόδου.
3. Είναι απαράδεκτο να διασπάται και να μην αντιμετωπίζεται ο χώρος του Νεωρείου ενιαία. Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του τόπου και στις απαιτήσεις του ροδιακού λαού για ανάπλαση και ποιοτική αναβάθμιση ολόκληρης της έκτασης του Νεωρείου, παρέμβαση άλλωστε που είναι άρρηκτα δεμένη και με τη λειτουργία μιας μαρίνας πολυτελείας. Ο στόχος για ποιοτικό τουρισμό για άλλη μια φορά καθίσταται κενό γράμμα.
4. Τίθενται επίσης, μια σειρά ερωτηματικά σχετικά με το προωθούμενο έργο:
• Εχει ληφθεί υπόψη ότι η δημοπρατούμενη έκταση καθώς και ο μόλος μέχρι το φάρο του Αγ. Νικολάου εμπίπτει στην αρχαιολογική ζώνη της Μεσαιωνικής Πόλης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται;
• Πως αντιμετωπίζεται ο διαχωρισμός της λιμενικής ζώνης της μαρίνας από τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης στο χώρο του Νεωρείου έτσι ώστε να μην αποκόπτεται η επαφή της πόλης με τη θάλασσα;
5. Τονίζουμε, ότι μια σημαντική υποδομή που θα μπορούσε να αποφέρει αξιόλογους πόρους στο Δήμο Ροδίων από την εκμετάλλευση του χώρου και μάλιστα με πολύ μικρό αρχικό κόστος κατασκευής, όπως προκύπτει από την ίδια τη διακήρυξη (2 εκ. ευρώ), παραχωρείται έναντι "πινακίου φακής" στους ιδιώτες, υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενιών.
Η Δημοτική Αρχή τα τελευταία χρόνια έχει επιδοθεί σε μια επιζήμια πολιτική ξεπουλήματος της δημοτικής περιουσίας με αδιαφανείς διαδικασίες. Η μαρίνα του Μανδρακίου δεν πρέπει να μπει στον κατάλογο των ξεπουλημένων περιουσιακών στοιχείων της πόλης.
Σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τον τόπο μας και τον τουρισμό της Ρόδου δεν επιτρέπονται άλλες αποσπασματικές, αδιαφανείς ενέργειες και έργα που δεν ανταποκρίνονται στους στόχους για μια πραγματικά ποιοτική ανάπτυξη.
Κατανοούμε την αγωνία της Δημοτικής Αρχής να προλάβει την "ολοκλήρωση του έργου της" πριν την αποχώρησή της, στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010. Δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα και δεν νομιμοποιείται ηθικά να δεσμεύει για δύο ολόκληρες γενιές ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά και πολιτιστικά του νησιού μας.
Η Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την άμεση αναστολή της όλης διαδικασίας για τους προφανείς λόγους που αναφέρονται παραπάνω και ιδιαιτέρως διότι το έργο αυτό δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση από τα αρμόδια όργανα λήψης αποφάσεων του Δήμου.
Τέλος η Σ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:
• Η εκτέλεση του έργου να γίνει από τον Δήμο Ροδίων ή από δημοτική επιχείρηση, με τη λήψη δανείου ύψους 2 εκ. ευρώ, όσο δηλ. το κόστος του έργου. Η εξασφάλιση του δανείου να συνδυασθεί με τα έσοδα από την εκμετάλλευση του χώρου.
• Να υπάρξει ενιαίος σχεδιασμός της παρέμβασης μέσα από την συνολική ανάπλαση όλης έκτασης της πλατείας Νεωρείου.
• Να εξασφαλιστεί η αρμονική συνύπαρξη της μαρίνας με τις ανάγκες της πόλης.
Τέλος καλούμε τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας νοτίου Αιγαίου να πάρει θέση για το θέμα αυτό και να αναλάβει τις ευθύνες του.
Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...