Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Το ηφαιστειακό νέφος πλήγμα για τις αεροπορικές εταιρείες

Το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας που παρέλυσε τον εναέριο χώρο της βορειοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης πλήττει και τις αεροπορικές εταιρείες, προκαλώντας  ζημίες εκατομμυρίων ευρώ στους αερομεταφορείς που υποχρεούνται να καταβάλουν αποζημιώσεις και να παράσχουν υπηρεσίες στους επιβάτες που δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν.

Όπως ανέφερε η "Καθημερινή", εκατοντάδες χιλιάδες επίδοξοι επιβάτες που επέστρεφαν σπίτια τους πριν από το Σαββατοκύριακο, που σε πολλές χώρες σηματοδοτεί το τέλος των πασχαλινών διακοπών, έχουν εγκλωβιστεί σε αεροδρόμια ανά την Ευρώπη. Οι αεροπορικές εταιρείες που επρόκειτο να τους μεταφέρουν, υποχρεούνται τώρα βάσει νόμου να καλύψουν τα έξοδα της διαμονής και διατροφής τους, αλλά και να επιστρέψουν το αντίτιμο του εισιτηρίου σε όσους επιβάτες επιθυμούν να ματαιώσουν το ταξίδι τους."Εκατοντάδες επιβάτες μένουν σε ξενοδοχεία που πληρώνουν οι αεροπορικές εταιρείες: μόνο για τη δική μας εταιρεία το κόστος ανέρχεται τουλάχιστον σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ», δήλωσε ο Γκέερτ Σκιότ, εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας Brussels Airlines, ο οποίος υπενθύμισε ότι η εταιρεία του έχασε 4 εκατ. ευρώ τον περασμένο χειμώνα, όταν αναγκάστηκε να καθηλώσει τα αεροπλάνα της επί τέσσερις ημέρες εξαιτίας ισχυρής χιονόπτωσης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κατάσταση αντικατοπτρίστηκε και στα χρηματιστήρια, όπου σημειώθηκε πτώση μεταξύ 0,8% -2,2% στις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών Lufthansa, British Airways, Air Berlin, Air France-KLM, Iberia και Ryanair. Αντίθετα, η έκρηξη του ηφαιστείου επέφερε και έκρηξη κερδών για τις σιδηροδρομικές εταιρείες, καθώς για παράδειγμα και τα 58 τρένα Eurostar που συνδέουν τη Βρετανία με την Ευρώπη ταξιδεύουν πλήρη, μεταφέροντας συνολικά 46.500 επιβάτες. Οι υπεύθυνοι ανακοίνωσαν δε ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν δρομολόγια, εάν τα προβλήματα συνεχιστούν.

Η διακοπή της εναέριας κυκλοφορίας είναι σοβαρότερη και από αυτή που προκλήθηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους, ενώ σύμφωνα με μερικούς είναι η μεγαλύτερη από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τατιάνα Ρόκου

Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...