Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Η Μύκονος των συνεδρίων και του πολιτισμού

Με διεθνή συνέδρια και σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων θα πλαισιωθεί η φετινή τουριστική σεζόν στη Μύκονο, ενώ συνεχίζεται η στοχευμένη διαφημιστική παρουσία που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ο Δήμος του νησιού.

 
Μεταξύ των κορυφαίων συνεδριακών οργανώσεων περιλαμβάνονται το 2ο Διεθνές Συνέδριο Αισθητικής Χειρουργικής και το 48ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, το Μάιο καθώς και το 2ο Διεθνές Συμπόσιο “Green Chemistry and Environmental Health” το Σεπτέμβριο.
 
Έντονη θα είναι και εφέτος, επίσης, η πολιτιστική ζωή στο Νησί των Ανέμων που με επίκεντρο τη Δήλο θα γιορτάσει και εφέτος στο ιερό νησί τη βραδιά της Πανσελήνου του Αυγούστου.
 
Εξάλλου, στην κοσμική Μύκονο, σειρά από συναυλίες, παραστάσεις χορού, θεάτρου και εικαστικές εκθέσεις, παρουσιάζονται μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία πολιτιστικών Συλλόγων και Ομάδων και κυρίως των δύο δημοτικών πολιτιστικών φορέων που είναι η ΚΔΕΠΑ Μυκόνου και το Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο.
 
Οι εκδηλώσεις πυκνώνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με τις ‘ΝΥΧΤΕΣ ΟΝΕΙΡΩΝ’ που προσφέρει η ΚΔΕΠΑΜ με ιδιαίτερη επιτυχία τα τελευταία χρόνια, είτε στο ανοικτό θέατρό της στη Λάκκα, είτε στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Ματογιάννι, είτε ακόμα στο Γιαλό, στην Άνω Μερά κ.λπ.
 
Παράλληλα, το Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο, διαθέτοντας μια από τις ωραιότερες και καλύτερα εξοπλισμένες αίθουσες στο Αιγαίο, προσφέρει σποραδικά, λίγο έξω από την πόλη, μοναδικές βραδιές κλασικής μουσικής, ποίησης και θεάτρου.
 
Στη διάρκεια όλης της θερινής περιόδου λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος η κομψή Δημοτική Πινακοθήκη που φιλοξενεί Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες εδώ και τρείς δεκαετίες, ενώ λειτουργεί μέχρι το Σεπτέμβριο και ο θερινός κινηματογράφος ‘ΣΙΝΕ ΜΑΝΤΩ’, στο Δημοτικό κήπο Μελετοπούλου, στο κέντρο της πόλης.
 
Εξυπακούεται ότι σε ένα κέντρο με την αίγλη και την κοσμοσυρροή της Μυκόνου δεν λείπουν και οι αρκετές ιδιωτικές γκαλερί που χρωματίζουν ζωηρά την θερινή κοσμική της ατμόσφαιρα.
 
Η Μύκονος, τέλος, ένας μικρός τόπος με 12.000 περίπου κατοίκους, εκτός από ένα σημαντικό πλήθος μνημείων και ιστορικών χώρων που σηματοδοτούν την πορεία της μέσα στο χρόνο (από την προϊστορική περίοδο ως τους νεώτερους χρόνους), διαθέτει ταυτόχρονα και 6 αυτόνομες μουσειακές μονάδες:
 
- Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου (ιδρ. το 1901),
- το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου (ιδρ. το 1985) με τα πλωτά του παραρτήματα (το πέραμα Ευαγγελίστρια και το καλωδιακό Θαλής ο Μιλήσιος),
- το Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου (ιδρ. το 1958) με τα παραρτήματά του Το Σπίτι της Λένας και το Αγροτομουσείο - Μύλος του Μπόνη και
- το εκκλησιαστικό Μουσείο της Ι. Μονής Τουρλιανής, που μαζί με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, καθώς και, μετά από μια πιο πρόσφατη δωρεά, την «Βιβλιοθήκη Παναγιώτη Ιω. Κουσαθανά - Στέγη Μελέτης Πολιτισμού και Παράδοσης»,
κοσμούν το νησί, δίνοντας, ταυτόχρονα, το πολιτιστικό του «στίγμα» και εμπλουτίζοντας την ποικιλομορφία των ενδιαφερόντων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...