Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Στο στόχαστρο ξένων επενδυτών μαρίνες, λιμάνια και ξενοδοχεία

Εκτίμηση για αύξηση κατά 10% των τουριστών στο Ν. Αιγαίο, περιοχή που δέχεται το 35% της συνολικής κίνησης. Φέτος οι αφίξεις Τούρκων τουριστών στον ελληνικό προορισμό θα ανέλθουν στις 800.000 και του χρόνου στο 1 εκατ.

Του Στάθη Κουσουνή/kathimerini.gr

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για την απόκτηση του ξενοδοχείου Καψής ιδιοκτησίας της Eurobank στη Ρόδο από βρετανικό επενδυτικό σχήμα, ενώ όμιλος ισραηλινών συμφερόντων έχει καταθέσει πρόταση για την απόκτηση της νέας μαρίνας του νησιού στην περιοχή Κόβα.
Στο ενδιαφέρον ξένων ομίλων για την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων και για την απόκτηση ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, ιδιαίτερα, στη Ρόδο αναφέρθηκε χθες ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, σε συνάντηση που είχε με τουριστικούς συντάκτες. Επίσης, σημείωσε ότι πέραν των δύο παραπάνω περιπτώσεων, του ξενοδοχείου - που σήμερα είναι κλειστό- και της μαρίνας, όμιλοι από το Μεξικό, την Ισπανία, τη Ρωσία και την Τουρκία έχουν ενδιαφερθεί για την εξαγορά ξενοδοχείων, μαρινών και λιμανιών της περιοχής.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Μαχαιρίδη, ο αριθμός των ξένων τουριστών στους 48 νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς του Νοτίου Αιγαίου, που δέχεται ποσοστό 35% της συνολικής εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης της χώρας, θα αυξηθεί φέτος περίπου κατά 10%. Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, προέβλεψε ότι θα κινηθούν μεν αυξητικά αλλά όχι με διψήφιο ποσοστό. Ομως επεσήμανε τη δραματική πτώση του εσωτερικού τουρισμού, που έχει πλήξει νησιά του Νοτίου Αιγαίου, τα οποία στηρίζονταν παραδοσιακά στην εν λόγω αγορά. Ο περιφερειάρχης τάσσεται υπέρ του απεγκλωβισμού των ξενοδοχείων από την παροχή υπηρεσιών All Inclusive, προκειμένου από την τουριστική δραστηριότητα να επωφελείται και η τοπική οικονομία, μέσω της αναβάθμισης των υποδομών και μέσω της διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος. Η αντιπερι φερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Ελευθερία Φτακλάκη, ανέφερε ότι η περιφέρεια τον Νοέμβριο θα βγάλει στον αέρα τον Διαδικτυακό του Τουριστικό Τόπο, ο οποίος πέραν των ειδικών χαρακτηριστικών του κάθε νησιού θα παρέχει χρηστικές πληροφορίες και διασύνδεση με τους τουριστικούς και τοπικούς φορείς.

Παράλληλα, η Περιφέρεια σχεδιάζει τη δημιουργία Oργανισμού (Destination Marketing Organization) σε συνεννόηση με τους φορείς του τουρισμού, με κεντρικό στόχο τη συνολική διαχείριση του προορισμού. Για το 2013 η Περιφέρεια έχει διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 700.000 ευρώ για δράσεις τουριστικής προώθησης και προβολής. Αναφορικά με το άνοιγμα νέων αγορών, ο κ. Μαχαιρίδης τόνισε ότι στόχος αποτελεί από 45 που είναι σήμερα να φθάσουν τις 60. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς της Τουρκίας από την οποία -κατά δήλωση του επικεφαλής του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων της γειτονικής χώρας -μπορεί οι τουρίστες να φθάσουν τα προσεχή χρόνια σε 2 εκατ. Για φέτος εκτιμά ότι οι αφίξεις Τούρκων τουριστών στον ελληνικό προορισμό θα ανέλθουν τις 800.000 και για του χρόνου το 1 εκατ.

Εξάλλου, ο κ. Μαχαιρίδης επεσήμανε ότι παραμένει ενεργό το σχέδιο της Περιφέρειας για ναυπήγηση πλοίου που θα εκτελεί δρομολόγια μεταξύ των νησιών του προορισμού. Στις προσεχείς πρωτοβουλίες της Περιφέρειας εντάσσεται η πραγματοποίηση δύο μελετών για την απόσυρση γηρασμένων ξενοδοχείων και την αγορά του all inclusive. Eπίσης, κατόπιν ενεργειών της Περιφέρειας θα ταξιδέψουν τον Νοέμβριο στη Ρόδο περίπου 300 Γερμανοί για αποθεραπεία σε νοσοκομεία του νησιού, ενώ θα διαμένουν σε τρία ξενοδοχεία. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα ανάπτυξης ιατρικού τουρισμού, του οποίου στόχος είναι να επαναληφθεί από τον Μάρτιο του 2014. Σε σχέση με την πορεία του ΕΣΠΑ Νοτίου Αιγαίου η Ειδική Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας έχει προχωρήσει σε νομικές δεσμεύσεις έργων ύψους 157,9 εκατ. ευρώ, οι δε απορροφήσεις μέχρι τις 15 Ιουλίου ανέρχονται στο ποσό των 77,4 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη πυρκαγιά στη Νότια Ρόδο, που έκαψε 45.000 στρέμματα, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι οι επιπτώσεις αφορούν περιβαλλοντικό κόστος για την περιοχή, αλλά δεν θα επηρεάσει τον τουρισμό του νησιού. Ειδική μνεία έκανε στους ξενοδόχους της περιοχής, που συνέβαλαν είτε στην τροφοδοσία είτε στη φιλοξενία κατά τη διάρκεια των ημερών της κατάσβεσης της φωτιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...