Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Τι απογείωσε και τι απειλεί να προσγειώσει... ανώμαλα την Turkish Airlines

Η επένδυση σε ακριβές χορηγίες και σε διαφημίσεις σαν κι αυτή με τους σταρ του αθλητισμού Κόμπι Μπράιαν (αριστερά) και Λιονέλ Μέσι έχουν απογειώσει την Turkish Airlines. Γεγονότα σαν κι αυτά της Πλατείας Ταξίμ, όμως, απειλούν να την προσγειώσουν
Στα 4-5 δορυφορικά τηλεοπτικά κανάλια που - τουλάχιστον αυτά - ευτυχώς ξαναβλέπουμε δωρεάν στην Ελλάδα, η διαφήμιση έχει παίξει πάμπολλες φορές. Στον διάδρομο του αεροπλάνου ο πιτσιρικάς με μια μπάλα στα χέρια να διστάζει να αποφασίσει από ποιον θα ζητήσει αυτόγραφο: από τον μάγο του ποδοσφαίρου Λιονέλ Μέσι ή από τον μύθο του παρκέ Κόμπι Μπράιαν που κάθεται 2-3 σειρές καθισμάτων πιο πίσω; Ξαφνικά ο νεαρός... εγκαταλείπει και τους δύο και αφοσιώνεται σε ένα λαχταριστό παγωτό που του προσφέρει η αεροσυνοδός.

Οι δύο εμβληματικοί αθλητές, όπως άλλωστε και όλοι οι παίκτες και οι ομάδες της Γιουρολίγκας στο μπάσκετ αλλά και οι ποδοσφαιριστές της γερμανικής φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ Μπορούσια Ντόρτμουντ είναι πρεσβευτές της Turkish Airlines. Του εθνικού αερομεταφορέα της Τουρκίας ο οποίος, παρότι ελέγχεται κατά 49% από το τουρκικό κράτος, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στον κλάδο των αερομεταφορών παγκοσμίως.

Εν μέρει χάρη στις διαφημίσεις με αστέρες του αθλητισμού και στις ακριβές χορηγίες. Διότι η Turkish Airlines πετάει και από οικονομική άποψη.

Από το 2011 έως το 2012 ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε 20% και έφθασε τα 39 εκατ., ενώ ο τζίρος της αυξήθηκε 26,2% στα 6,9 δισ. ευρώ. Οσο για τα κέρδη της (677 εκατ. ευρώ πέρυσι) έφθασαν ήδη στα προ κρίσης επίπεδα του 2008. Με μέση ηλικία του στόλου της μόλις 6,6 χρόνια και με αύξηση του αριθμού των επιβατών της κατά... 275% τη δεκαετία 2002-2012 (συνολικά στον κλάδο η επιβατική κίνηση αυξήθηκε 79%), η Turkish Airlines έφθασε να γίνει η τέταρτη εταιρεία στον κόσμο σε αεροπορικούς προορισμούς.

Αφού πρόσθεσε 32 καινούργια δρομολόγια το 2012, εξυπηρετεί πλέον 47 εσωτερικούς και 224 διεθνείς προορισμούς σε 103 χώρες.

Στην εντυπωσιακή ανάπτυξη της εταιρείας βοήθησε, βεβαίως, η γεωγραφική θέση της Τουρκίας, όπως και το ότι είναι ένας αερομεταφορέας ισλαμικής χώρας. Βοήθησε η τόλμη του προέδρου της εταιρείας Τεμέλ Κοτίλ - η Turkish Airlines είναι η μοναδική αεροπορική εταιρεία που προσγειώνεται στο σπαρασσόμενο από τον εμφύλιο Μογκαντίσου της Σομαλίας! Βοήθησε, τέλος, και η θεαματική αναβάθμιση της εξυπηρέτησης που πέτυχε - πέρυσι η εταιρεία αξιολόγησης Skytrax απένειμε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Turkish Airlines τον τίτλο της καλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Ευρώπης! Από την άλλη, η εταιρεία βοήθησε εντυπωσιακά στην αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Τουρκία.

Μιλάμε για μια τελείως «απογειωμένη» εταιρεία. Που όμως αντιμετωπίζει και απειλές! Η πρώτη αφορά γεγονότα όπως αυτά της Πλατείας Ταξίμ, που κλονίζουν την εντύπωση ότι η Τουρκία είναι μια πολιτισμένη χώρα.

Η δεύτερη είναι οι τεταμένες εργασιακές σχέσεις στην εταιρεία. Στην τελευταία απεργία οι 15.800 εργαζόμενοι της Turkish Airlines χαρακτήριζαν «δηλητηριασμένο» το κλίμα στην επιχείρηση. Ο στόχος του Τεμέλ Κοτίλ να φθάσει η επιβατική κίνηση στα 90 εκατ. ετησίως έως το 2020 είναι επισφαλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...