Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη εκπροσώπηση φορέων από Αλβανία στις 5 & 6 Οκτ 2013, στο φιλόξενο Συνεδριακό Κέντρο Πύλης στις Πρέσπες της Φλώρινας το συνέδριο με θέμα: ΒΙΟτουρισμός, μοχλός για συνεργασία και ανάπτυξη, από την κοινοπραξία του Οργανισμού Βιολόγων Αλβανίας (ALB), της ΑΜΚΕ Ερύμανθος (GR), του Πολιτιστικού Τρίγωνου Πρεσπών-CTP (GR) & του Περιφερειακού Συμβούλιου της Κορυτσάς (ALB), στα πλαίσια του έργου διασυνοριακής συνεργασίας με τίτλο «Καινοτόμες Πρακτικές στον Βιοτουρισμό», όπως αυτό εντάχθηκε στο διακρατικό πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας «Ελλάδα – Aλβανία IPA 2007-2013» (www.cbc-biotourism-portal.eu/ ).
Πολύ σημαντικές για την διασυνοριακή συνεργασία ήταν οι τοποθετήσεις και η συμμετοχή του κ. Dashnor Dervishi (Πρέσβης Αλβανίας), του κ. Γ. Πεδιώτη (Πρόξενου Ελλάδος στην Κορυτσά) και του κ. Γιάννη Μπουτάρη (Δημάρχου Θεσσαλονίκης).
Για τον ΒΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟ μίλησε η κα Α. Βλαβιανού-Αρβανίτη (ΒΙΟπολιτική), ο κ Ε. Μπάκας (Δια Βίου Μάθηση) και ο κ. Γ. Μπουτάρης, ενώ για την ΖΩΗ & την ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ της μίλησαν ο καθ Α. Καραμέρης, η κα Κ. Kallamata, ο κ. Σ. Βόσδου, ο κ. Θ. Σδρούλιας (Βιολογικές Πόλεις), και ο κ. Δ. Μιχαηλίδης
Ο κ. Δημ. Μιχαηλίδης, δημοσιογράφος, συνεργάτης του ΑγρΟραμα, επεσήμανε ότι ΖΩΗ, που είναι το πρώτο συνθετικό του βιο-τουρισμού, σημαίνει ισορροπία, ενώ η ανισορροπία οδηγεί στον θάνατο το σύστημα που την φιλοξενεί. Επίσης η ζωή και η ανανέωσή της προϋποθέτει αυθεντικότητα, καθόσον κάθε υβριδική μορφής είναι καλή για συγκεκριμένο χρόνο και σκοπό, αλλά δεν βοηθά στην διαιώνιση του συγκεκριμένου οικοσυστήματος. Κάθε σύστημα λειτουργεί επιτυχώς και ανταποκρίνεται όταν τα επί μέρους τμήματά του πετυχαίνουν να συνεργάζονται αποτελεσματικά. Χαρακτηριστικά επομένως για την ζωή και την διατήρησή της παντού, σε κάθε μικροσύστημα και μικροκοινωνία, και βέβαια και στις Πρέσπες θα πρέπει να είναι η συνεργασία όλων των τοπικών παραγόντων με ισορροπία. Ο ΒΙΟτουρισμός, (βίος=ζωή & τουρισμός), δηλαδή τουρισμός που σέβεται το πολύτιμο αγαθό της ζωής, έχει πάρα πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον Αγροτουρισμό, με μόνη διαφοροποίηση ότι ο ΒΙΟτουρισμός προβλέπεται να προσφέρεται κυρίως από επαγγελματίες του τουρισμού σε χώρους που δημιουργούνται για αυτό το σκοπό, ενώ ο Αγροτουρισμός προσφέρεται μόνο από επαγγελματίες αγρότες στον χώρο ζωής και δραστηριοποίησής τους.
Για τον Βιοτουρισμό και την ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ μίλησε ο κ. Β. Τακτικός (Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών), η κα G. Scheiner (Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών), η κα Ε. Στεργίουγια την πετυχημένη πορεία του Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Πελεκάνος, η κα O. Gliozheni (Destination Management Organization) και ο κ. Π. Βαλατίδης με την λυρική-«ερωτική» περιγραφή της μοναδικής φύσης της περιοχής των Πρεσπών.
Έκλεψε τις εντυπώσεις η πολύ πλούσια έκθεση φωτογραφιών του κ. Πάνου Κολιομιχάλη, ενώ ενθουσίασε η παρουσίαση του κ. Ν. Μόλβαλη για την επιτυχημένη προσπάθεια του Φορέα Τουρισμού Μολύβου Λέσβου, η κα Α. Gjura (Shkodra), η κα Ε. Pinguli (Διασυνοριακό τουριστικό προϊόν), ο κ. Τ. Γούσιος για τις επιλογές στην «εστίαση στην αγορά» όπως το εφάρμοσαν στην Θεσσαλία, ο κ. Σ. Χατζημανώλης (silver Holidays) για τα πετυχημένα παραδείγματα «ανοίγματος» τουριστικών αγορών μεταξύ των οποίων η αγορά της Τουρκίας και του Ισραήλ προς την Θεσσαλονίκη, ο κ A. Meroli με την εξαίρετη ανακαίνιση του Αγ. Γεωργίου, του κ. Γιάννη Καζόγλου (Δήμος Πρεσπών) για την περιγραφή των συνεχών προσπαθειών στην περιοχή των λιμνών, αλλά και η ενεργός συμμετοχή της κας Κατερίνας Τσούβαλη (Αντιδήμαρχος Κόνιτσας), του κ. Γ. Κωνσταντίνου (Μιμαλλώνες), του κ. Μ. Νταούτη (Νεστόριο) και πολλών άλλων συμμετεχόντων.
Ιδιαίτερη σημασία είχε η «Πλατφόρμα Συνεργασίας» που συμφωνήθηκε για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας και του Βιοτουρισμού στην ευρύτερη περιοχή των Πρεσπών, με στόχο την προστασία και προβολή των φυσικών και πολιτιστικών πόρων και η περιφερειακή ανάπτυξη μέσω της οριζόντιας συνεργασίας των παραγόντων και της τοπικής κοινωνίας.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.