Ετήσια έρευνα του Πανεπιστημίου και Πολυτεχνείου στα αεροδρόμια του νησιού
Το κλίμα και η φυσική ομορφιά της Κρήτης συνεχίζουν να αποτελούν καταλυτικό παράγοντα στην επιλογή του τελικού προορισμού του, αντλώντας πληροφορίες για τον τόπο διακοπών του από το διαδίκτυο, αλλά και από συγγενείς και φίλους.
Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του ΜΑΙΧ - Εργαστηρίου Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης (Πολυτεχνείο Κρήτης)- Πανεπιστήμιο κρήτης, ο μέσος τουρίστας που προτιμάει την Κρήτη (τα στοιχεία από τα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου) ως τελικό προορισμό των διακοπών του θεωρεί τις τιμές κανονικές σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, ενώ προτιμά τις οικογενειακές διακοπές.
Ο αλλοδαπός επισκέπτης αισθάνεται εξαιρετικά ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες που του προσφέρει το ξενοδοχειακό κατάλυμα και κυρίως το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει κατά μέσο όρο σχεδόν 10 ημέρες, ενώ συνεχίζει να νιώθει σχετικά ανασφαλής για την κατάσταση του οδικού δικτύου και την οδική σήμανση, καθώς και προβληματισμένος για την καθαριότητα, όσον αφορά τη συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων της ευρύτερης περιοχής καθώς και των ακτών και παράκτιων περιοχών.
Αναλύοντας τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, παρατηρείται ότι φέτος η τουριστική κίνηση βρέθηκε σε πολύ καλύτερο επίπεδο, συγκριτικά με την περυσινή τουριστική περίοδο. Στο μισό έχει πέσει το ποσοστό των αλλοδαπών επισκεπτών που περιορίζει τις δαπάνες τους, σε σχέση με πέρυσι και πιο συγκεκριμένα, μόνο ένας στους πέντε πραγματοποιεί περικοπές στις προγραμματισμένες δαπάνες του κατά τη διάρκεια των διακοπών του. Ετσι, με βάση την παρούσα έρευνα, μπορούμε να προβούμε σε μια εκτίμηση αύξησης εσόδων στην τοπική τουριστική αγορά κατά 19,3%, ποσοστό που κρίνεται πολύ ικανοποιητικό.
Σχετικά με τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Χανίων και με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Χανίων για την περίοδο Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2013, καταγράφεται αύξηση αφίξεων αλλοδαπών τουριστών κατά 17,3% φτάνοντας στο ιστορικά υψηλό νούμερο των 781.830 αφίξεων, με το 53% των συνολικών αφίξεων να προέρχεται από τις Σκανδιναβικές Χώρες (Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία), ποσοστό το οποίο όμως είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τα πρόσφατα προηγούμενα έτη.
Αυτό οφείλεται κυρίως στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών που προτιμούν την "Ryanair", αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους και της οποίας το 88% των επιβατών προέρχεται από μη Σκανδιναβικές χώρες, αλλάζοντας έτσι το μίγμα των τουριστών που επιλέγει το αεροδρόμιο Χανίων ως τελικό προορισμό. Οι αφίξεις τουριστών με τη "Ryanair" σημείωσαν άνοδο κατά 80% φέτος δίνοντας ανάσα στην τοπική κοινωνία, την ίδια στιγμή όπου οι αφίξεις Σκανδιναβών, παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα.
Ο τουρίστας της "Ryanair", προέρχεται εξίσου από όλα τα εισοδηματικά κλιμάκια, προτιμάει να κάνει διακοπές με φίλο/η, μόνος του ή με την παρέα του/της, διαμένει μία ημέρα περισσότερο στις διακοπές του/της και σε σημαντικό ποσοστό προτιμάει τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα/δωμάτια/στούντιο σε σχέση με τους υπόλοιπους τουρίστες που επιλέγουν άλλου κόστους πτήσεις για τον τελικό τους προορισμό.
Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, για την ίδια περίοδο (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2013), παρατηρούμε ότι υπάρχει αντίστοιχη αύξηση των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών κατά 16,5%, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό του μέσου όρου αυξήσεων της Ελλάδας (10%), αλλά και των αυξήσεων των κύριων αεροδρομίων της χώρας, όπως είναι αυτά της Ρόδου, Κέρκυρας και Κω. Στο Ηράκλειο, το 60% των συνολικών διεθνών αφίξεων προέρχεται από τη Ρωσία, Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία. Από αυτές τις χώρες, αξιοσημείωτη είναι η εντυπωσιακή αύξηση των Ρώσων επισκεπτών κατά 48%, συγκριτικά με την περυσινή περίοδο, περνώντας στην πρώτη θέση επί των συνολικών αφίξεων για πρώτη φορά, ιστορικά. Σχετικά με τις υπόλοιπες εθνικότητες που προτιμούν το αεροδρόμιο Ηρακλείου, σημαντικές είναι οι αυξήσεις των Ισραηλινών και των Ουκρανών που συνεχίζουν δυναμικά την ανοδική τους πορεία.
Η προσέλευση αλλοδαπών επισκεπτών με κρουαζιερόπλοια τόσο στα Χανιά, όσο και στον Αγιο Νικόλαο και το Ρέθυμνο ήταν μειωμένη φέτος, σε αντίθεση με το Ηράκλειο, που σημειώθηκε μία μεγάλη αύξηση της τάξης του 29%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων αποτελούν μια πρόσθετη σημαντική πηγή εσόδων για όλους τους Νομούς της Κρήτης, αφού ακόμα και αν αποχωρούν αυθημερόν, οι τοπικές επιχειρήσεις επωφελούνται σε σημαντικό βαθμό.
Γενικά, από πλευράς προσέλευσης αλλοδαπών τουριστών στα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου, παρατηρείται ρεκόρ αφίξεων κατά τη φετινή τουριστική περίοδο, με έντονες όμως διαφοροποιήσεις όσον αφορά το μίγμα του συνόλου των αλλοδαπών επισκεπτών. Ιδιαίτερα στον Νομό Χανίων, ακόμη πιο ενθαρρυντική είναι η εικόνα, αν λάβουμε υπόψη, μεταξύ άλλων:
• τη δυναμική εμφάνιση της αεροπορικής εταιρείας "Ryanair", η οποία προσφέρει πολύ οικονομικές - ελκυστικές τιμές και τακτικά δρομολόγια,
• την υψηλής ποιότητας προσφορά υπηρεσιών από τα τουριστικά καταλύματα προς τους αλλοδαπούς επισκέπτες σε προσιτές τιμές,
• τη βελτίωση των υπηρεσιών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική του συγκεκριμένου τομέα, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα από τους αρμόδιους φορείς για την περαιτέρω ενίσχυση της τουριστικής ανταγωνιστικότητας της περιοχής σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών, αλλά και των προϊόντων του πρωτογενή τομέα, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της περιοχής, αποφέροντας ικανοποιητικά έσοδα καθώς και νέες θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία.
(*) Τη μελέτη Ανάλυση της Τουριστικής Κίνησης της Κρήτης υπογράφουν οι κκ.
Γ. Μπαουράκης, Γ. Αγγελάκης, Κ. Ζοπουνίδης, Π. Δράκος,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.