Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Πρωτοβουλίες και προτάσεις για την ανάδειξη του Ιαματικού Τουρισμού


Οι προσπάθειες για  την αναστροφή της φθίνουσας, μετά το 2010, πορείας του ιαματικού τουρισμού και η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου οργανωτικού και νομοθετικού πλαισίου για τον ιαματικό τουρισμό, ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά την ημερίδα «Ιαματικός Τουρισμός για μια Νέα Στρατηγική Ανάπτυξη» που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ), η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), και η Πληροφόρηση - Επιμόρφωση Τοπική Αυτοδιοίκηση ΑΕ (ΠΕΤΑ) στην Αθήνα στις 25 Σεπτεμβρίου 2013.  
Η ημερίδα σημείωσε μεγάλη επιτυχία με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, υπηρεσιακών παραγόντων Υπουργείων και φορέων αλλά και εκπροσώπων από επιμελητήρια και σχετικούς με τον Τουρισμό φορείς.

 Σημαντικά ήταν τα ευρήματα έρευνας της Ομάδας Περιβάλλοντος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, που μελέτησε τα στατιστικά στοιχεία της επισκεψιμότητας των λουτρικών μονάδων, από το 2010, σύμφωνα με τα οποία, όπως αναφέρθηκε,  παρατηρείται σημαντική πτώση της  επισκεψιμότητας και αποδίδεται κυρίως στις περικοπές των χορηγήσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία στους δικαιούχους.
 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Κώστας Ασκούνης, σημείωσε ότι η φθίνουσα πορεία θα πρέπει να προβληματίσει τους αρμoδίους και επεσήμανε την ανάγκη να ενταχθεί ο ιαματικός τουρισμός στο συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό της τουριστικής προβολής της χώρας. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη προσέλκυσης νέων επενδύσεων για τη δημιουργία σύγχρονων λουτρικών  εγκαταστάσεων, ενώ κατέθεσε πρόταση για ανάληψη πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο σε συνεργασία με τις τουριστικές επιχειρήσεις για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.
 
«Το γεγονός αυτό- τόνισε ο κ. Ασκούνης- σημαίνει ακόμη μία συνέργεια: Αγροτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ποιοτικές παραγωγές τοπικών προϊόντων για να τα προωθήσουμε και για να έχουμε μία επιπλέον προστιθέμενη αξία. Διότι φοβάμαι ότι από τον τρόπο που διαχειρίζεται σήμερα το κύκλωμα των tour operators τους τουρίστες, τα οφέλη μας είναι πολύ λίγα». Παράλληλα, προανήγγειλε ότι «η ΚΕΔΕ προτίθεται να διεκδικήσει μαζί με το Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας μια συνολική αντιμετώπιση, που όχι μόνο θα καταδείξει τι γίνεται μέχρι σήμερα σωστά και τι λάθος ή πού οφείλεται η σημερινή μη ικανοποιητική πορεία, αλλά και όλα όσα πρέπει να γίνουν για να αναστρέψουμε τη σημερινή φθίνουσα τάση».
 
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος, Παναγιώτης Ζαφειρίου, είπε ότι «είναι αναγκαίο όλοι οι αρμόδιοι να καταλάβουν ότι έχει ξεπεραστεί ο τρόπος που αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα ο ιαματικός τουρισμός και να αναπτυχθεί ένα νέο στρατηγικό σχέδιο». Κατέστησε σαφές ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο διαφορετικό οργανωτικό πλαίσιο και ζήτησε να προχωρήσει η Πολιτεία στην κατάρτιση ενός νέου σχεδίου νόμου και να υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις.
 
«Μπορούμε να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο και μετά το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο» υποστήριξε και ανακοίνωσε ότι στην έκθεση Polis ο ιαματικός τουρισμός θα αποτελέσει κεντρικό σημείο αναφοράς. Υπογράμμισε ότι στόχος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών είναι να συμμετέχουν σε εκθέσεις στο εξωτερικό, χαιρέτησε την πρόταση του κ. Ασκούνη για συνέργεια τουριστικού προϊόντος και προϊόντων αγροτικής παραγωγής, και πρότεινε να υπάρξει ειδική συνάντηση για το θέμα αυτό.
 
Στην παρέμβασή του, Γενικός Γραμματέας Τουρισμού, Αναστάσιος Λιάσκος, επεσήμανε ότι στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο ο ΕΟΤ συνεργάζεται με την τοπική αυτοδιοίκηση για να υπάρξουν οι αναγκαίες αλλαγές και σημείωσε ότι στόχος είναι η Ελλάδα να αποτελέσει την «πρωτεύουσα του ιαματικού τουρισμού της Ευρώπης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...